Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sokobanja: Zabrana korišćenja vode za piće sa javnih česama
Sokobanja: Zabrana korišćenja vode za piće sa javnih česama

Sokobanja: Zabrana korišćenja vode za piće sa javnih česama

Povodom čestih stomačnih tegoba građana u Sokobanji opštinski štab za vanredne situacije je saopštio da su svi građani koji su se javili zdravstvenim ustanovama adekvatno zbrinuti kao i da su zaposleni u ustanovama dodatno angažovani, prvenstveno u Domu zdravlja u Sokobanji. Štab je saopštio je da je zbog bakteriološke neispravnosti na snazi zabrana korišćenja vode za piće sa javnih česama.

„Na osnovu podataka nadležnih organa uočeno je znatno smanjenje broja građana koji traže pomoć sa sličnim tegobama. Nadležne institucije Ministarstva zdravlja u saradnji sa teritorijalno nadležnim Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar svakodnevno vrše pojačanu kontrolu nadziranih subjekata, koji su u obavezi da preduzimaju odgovarajuće mere radi zaštite zdravlja građana“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je, na osnovu dobijenih rezultata Zavoda, utvrđeno da je voda za piće iz javnog vodovoda zdravstveno ispravna, ali su uzorci vode iz lokalnih javnih česmi bakteriološki neispravni, zbog čega je po predlogu mera Zavoda zabranjeno korišćenje vode za piće, sa vidno istaknutim obaveštenjem na česmama.

„Štab je zaključio da se nastavi sa preduzimanjem mera iz nadležnosti državnih organa, javnih ustanova i preduzeća a u cilju sprečavanja oboljenja građana. Javnost će biti blagovremeno upoznata sa novim podacima o stanju na terenu“, ističe se u saopštenju.

Prvi simptomi u Sokobanji su se javili 14. avgusta kada se Domu zdravlja, Specijalnoj bolnici u Sokobanji i Specijalnoj bolnici Banjica za dva dana javilo oko 200 pacijenata sa stomačnim tegobama, dijarejom i povraćanjem.

Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru je uzeo uzorke vode iz vodovoda i javnih česama, uzorke hrane i briseve zaposlenih u hotelima. Zavod je dao preporuku da se uradi dezinfekcija svih hotela i zdravstvenih ustanova, odnosno objekata za smeštaj turista.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ uzorkovanje vode u Sokobanji radi tri puta mesečno, što je kako tvrde u toj ustanovi, nedovoljno za bezbednost posetilaca, kojih u ovom trenutku u sokobanji ima oko 20.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>