Najnovije vesti
Home / Sokobanja / Sokobanja: Novo javno preduzeće „Zelenilo-Sokobanja“, uskoro novi izgled zelene pijace…
Sokobanja: Novo javno preduzeće „Zelenilo-Sokobanja“, uskoro novi izgled zelene pijace…

Sokobanja: Novo javno preduzeće „Zelenilo-Sokobanja“, uskoro novi izgled zelene pijace…

Drugi rebalans budžeta, izmena odluke o osnivanju Javnog preduzeća „Zelenilo-Sokobanja“, odluka o nabavci jednog kamiona i radne mašine, izmene i dopune Progama rada u oblasti puteva i komunalne infrastrukture u opštini Sokobanja za 2016. godinu, teme su kojima su se juče bavili odbornici u sokobanjskom parlamentu.

Drugim rebalansom, budžet opštine Sokobanja, zbog preambicioznosti, kako se juče čulo, smanjen je za 58 miliona dinara. Potpuna realizacija nije bila moguća najvećim delom zbog nerešene projektno tehničke dokumentacije i nerešenih imovinskih odnosa, te se odustalo od realizacije pojedinih infrastrukturnih projekata u 2016. godini.

Ove godine u Sokobanji neće biti izgradjen pešački most na Lepteriji, kako je prvobitno planirano, ali neće biti ni investicionog održavanja Knjaževačke ulice, zbog neuredjenih pravno imovinskih odnosa, kao ni investicionog održavanja trotoara u nekoliko gradskih ulica. Medjutim, kada je o infrastrukturnim radovima reč, još puno toga Sokobanjci su planirali da završe do kraja gradjevinske sezone.

„Dešavalo se do sada da se puno toga radi bez potrebne tehničke dokumentacije, bez rešenih imovinsko pravnih odnosa. Moramo da ispoštujemo protokol, da imamo plansku dokumentaciju i da imamo rešene pravno imovinske odnose. Fokusirali smo se ovoga puta da uradimo rekonstrukciju zelene pijace, jer je već godinama zapuštena, a mora biti na višem nivou i kvalitetnija. Takodje, radiće se investiciono održavanje lokalnih puteva do sela Bogdinac i Šarbanovac“, navodi predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić i dodaje:

„S obzirom da je Ministrarstvo privrede odobrilo sredstva, tačnije 2 miliona 865 hiljada dinara, za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju postrojenja za preradu vode za piće „Carina“, sigurno je da ćemo pristupiti rešavanju problema vodosnabdevanja u samom gradu. U Sokobanji više od 30 godina postoji problem vodosnabdevanja. To je gorući problem i meštana i gostiju i mi ćemo sve učiniti da taj problem rešimo“.

Rešenje ovog velikog problema, posebno u letnjem periodu, za Sokobanjce i njihove goste, medjutim, nije jednostavno.

„Rešenje tog problema nije tako jednostavno i moraćemo da tražimo još neke dodatne izvore koje moramo uključiti kako bi bilo rešeno pitanje vodosnabdevanja, odnosno kako bi zadovoljili sve potrebe i gradjana i gostiju, ali i potrebe privrede opštine Sokobanja“, kaže Krstić.

Odbornici opozicije najviše zamerki imali su zbog zakazivanja sednice po hitnom postupku, na čijem je dnevnom redu rebalans budžeta i nemogućnosti da se blagovremeno upoznaju sa materijalom, ali su takodje ukazivali i na nepravilnosti prilikom usvajanja Odluke o osnivanju Javnog preduzeća „Zelenilo-Sokobanja“.
Diskusija se vodila oko jednog člana Nadzornog odbora JP „Zelenilo-Sokobanja“ i pitanja da li je on prilikom imenovanja ispunjavao zakonske uslove ili ne, kao i o tome da li je prilikom osnivanja ovog javnog preduzeća usvojena odluka u kojoj osnovni kapital iznosi 243 hiljade 352 dinara ili milion dinara, kako je objavljeno u Službenom listu opštine Sokobanja nakon skupštinskog zasedanja i koliko je i uplaćeno Agenciji za privredne registre na ime iznosa osnovnog kapitala novoosnovanog Javnog preduzeća „Zelenilo-Sokobanja“.

Tanja Nikolić, predsednik odborničke grupe Demokratske stranke, kaže da je sednicu obeležilo puno opravdanja, obrazloženja i ispravki.

„Današnju sednicu počeli smo tako što smo imali samo 15 minuta da se spremimo, jer smo materijal za sednicu dobili pred sam početak, što nije po Poslovniku. Puno opravdanja, obrazloženja i ispravki je bilo danas. Suština današnjeg zasedanja je nezakonit Nadzorni odbor Javnog preduzeća «Zelenilo-Sokobanja», falsifikovanje odluke o aktu ovog preduzeća gde se odredjuje njegova naknada. O tome smo govorili i pokrenut je postupak i na kraju se završilo time da je ovo preduzeće odbijeno od strane Agencije za privredne registre“, istakla je Nikolić i dodala da su usvojenim rebalansom budžeta skinuti pojedini infrastruktirni projekti, kao i deo sredstava predviđen za osnovne i srednje škole.

Snežana Radovanović, ispred Socijalističke partije Srbije, kaže da je neprimereno da se sednica, na kojoj je jedna od glavnih tema rebalans budžeta, zakazajue bez mogućnosti razmatranja materijala.

„Ono što je neprimereno i nevidjeno u praksi je da se rebalans budžeta, jedna od najvažnijih odluka koja se odnosi na rad lokalne samouprave, zakaže bez mogućnosti razmatranja materijala. To je nešto što je neprimereno i Socijalistička partija nije želela da glasa za donošenje drugog rebalansa budžeta, jer nije bilo vremena da se pripremimo i upoznamo sa materijalom. Takodje, danas je doneta i odluka o izmeni Programa rada u oblasti infrastrukture, zapravo skinuti su mnogi projekti. U delu gde fali tehnička dokumentacija jasno je da radovi nisu mogli biti izvedeni. Ali ja onda pitam šta se radilo od marta meseca kada je donet prvi rebalans budžeta“, navodi Radovanović.

Predsednik Skupštine opštine Sokobanja, Dragoljub Jevtić, kaže da su i na ovoj sednici, kao i na prethodnim, uočene neke nepravilnosti na koje je odbornička grupa Demokratske stranke ukazala.

„Nakon prošle sednice dobili smo pisani materijal o odredjenim krivičnim delima. Pre toga smo imali zvaničnu potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave Zaječar. Medjutim, desilo se da je odluka o stupanju na snagu došla posle odluke koju smo mi dobili od ministarstva i policije. Svesni smo grešaka koje su napravljene, tako da je odbornička većina i rukovodstvo Skupštine opštine Sokobanja preduzelo inicijativu za promene svih onih propusta koje su se desile“, istakao je Jevtić i dodao:

„Takodje, kada je reč o osnivanju Javnog preduzeća „Zelenilo-Sokobanja“ bilo je nesporazuma. Naime, postoje video zapisi o promeni osnivačkog akta, odnosno visine osnivačkog uloga za novo javno preduzeće, koje jeste milion dinara, ali to je stvar koju će nadležni organi utvrditi. Takodje, postoje još neki propusti što se tiče JP Zelenilo-Sokobanja. U Agenciji za privredne registre skraćenica JP je izbrisana, odnosno nije dozvoljena. U svim javnim preduzećima postoje njihove skraćenice. Mi smo odlučili da se sve odluke izmene po hitnom postupku, da se Agenciji za privredne registre pošalje prečišćeni tekst i da se u što kraćem roku tom javnom preduzeću omogući normalno funkcionisanje“.

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>