Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Najugroženiji meštani Gradskova dobili pomoć Crvenog krsta
Najugroženiji meštani Gradskova dobili pomoć Crvenog krsta

Najugroženiji meštani Gradskova dobili pomoć Crvenog krsta

Položaj starijih osoba u selima u Srbiji i dalje je loš o čemu govori podatak da većina seoskih domaćinstava smatra da sa svojim ukupnim prihodima teško ili veoma teško „sastavlja kraj sa krajem“. Slična situacija je u zaječarskim selima, gde većina starijih osoba živi od minimalne penzije i u teškim uslovima. Zbog teškog položaja ljudi na selu, zaječarski Crveni krst nastavlja sa dodelom jednokratne pomoći u vidu osnovnih životnih namirnica.

Zorica Ilić iz Gradskova jedna je od meštanki tog sela koja živi od minimalne penzije. Kako kaže, uvek fali nešto jer se od male penzije ne mogu obezbediti ni najosnovnije potrepštine a kamoli nešto više. Paketi Crvenog krsta su od velikog značaja, kako i sama kaže, jer je svaka pomoć dobro došla.

„Mala mi je penzija, oko 9 hiljada dinara, kada je dobijem, ne znam šta ću pre da kupim od hrane ali se preživi nekako. Ova pomoć mi je značajna, koliko-toliko, nije mnogo ali znači nam“.

Jagoda Kostić ima sličnu priču kao njena sugrađanka koja živi od minimalnih primanja sa bolesnom majkom. Zahvalnost i suze zbog pomoći i osećaja da nisu zaboravljeni, nije mogla da sakrije.

„Svaka pomoć je dobrodošla u ovo današnje vreme i u ovoj današnjoj lošoj situaciji, znači i previše. Zahvaljujem se“.

U Gradskovu živi oko 180 meštana, nekada ih je u ovom selu bilo više, ali su se mladi odlučili da napuste selo i odu u grad u potrazi za nekim boljim životom. To ima udela u tome da starijima, kako kažu, nema ko da pomogne, pa su prepušteni da se snalaze kako umeju i znaju. Ivan Novaković, predsednik Mesne zajednice Grdaskovo kaže da mnoga domaćinstva primaju materijalnu i socijalnu pomoć.

„Imali smo oko 250 meštana ali sada ih je ostalo oko 180, sve ih je manje u našem selu. Mesna zajednice nije u mogućnosti da pomogne ljudima koji su siromašni ali zato sarađujemo sa Crvenim krstom i ova pomoć je dobro došla. Koliko-toliko će onima koji jedva sastavljaju „kraj sa krajem“, ova pomoć biti od koristi“, rekao je Novaković.

Cerveni krst u Zaječaru nastavlja da obilazi staračka domaćinstva u selima, a prema rečima Vladana Markovića, sekretara Crvenog krsta, u Gradskovu je danas uručeno 12 paketa pomoći, narednih dana i nedelja, akcija se nastavlja i u drugim zaječarskim selima.

„Ovo je nastavak distribucije pomoći ljudima koji žive u selu, u vidu porodičnih paketa koje je donirala Vlada Republike Srbije, preko Crvenog krsta Srbije. Mesne zajednice su nam dostavile spiskove po kriterijumima koji su definisani u okviru naše komisije. Ovo je samo jedan od oblika pomoći koji pružamo okolnim selima, tu je i Narodna kuhinja i drugi vidovi pomoći. Nama je veoma važna dobra komunikacija sa Mesnim zajednicama kako bi mogli da pronađemo one koji su ugroženi i pomognemo im. Kriterijumi za dodelu pomoći su različiti, imamo tri cilje grupe: samohrana staračka domaćinstva, domaćinstva sa više dece koja su ugrožena i domaćinstva koja imaju osobe sa invaliditetom“, rekao je Marković.

Realizacija ovih akcija ne bi bila moguća bez dobre saradnje Crvenog krsta i lokalne samouprave.

„Gradska uprava je uvek bila za pomoć, ne samo Crvenom krstu, već svim udruženjima koja su se bavila problemom građana, i uvek ćemo podržavati ovakve i slične akcije. Gradska uprava je slala dopise predsednicima Mesnih zajednica da naprave spiskove po kojima Crveni krst uručuje pakete humanitarne pomoći“, istakao je član Gradskog veća Dragoslav Đorđević.

Crveni krst u Zaječaru u saradnji sa loklanom samoupravom će u narednom periodu uručiti pakete humanitarne pomoći meštanima u Maloj Jasikovi, Šipikovu i drugim zaječarskim selima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>