Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Slavimo Materice: I svaka žena danas treba da uradi jednu VAŽNU STVAR
Slavimo Materice: I svaka žena danas treba da uradi jednu VAŽNU STVAR

Slavimo Materice: I svaka žena danas treba da uradi jednu VAŽNU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Materice, veliki praznik posvećen svim ženama.

Ovaj Blagi dan obavezno pada u pretposlednju nedelju pred Božić. Uveče pred Materice, deca pripreme parčiće kanapa ili vunice i krišom ih stavljaju pod jastuk, da ne zaborave sutrašnji praznik. Neki se bude pre majke pa je vezuju pospanu, neki se vrte i traže priliku kad majka ne gleda pa joj zavežu noge. Ona se kao otima, brani i moli da je odreše jer je u velikom poslu i pravi se da ne zna šta se dešava dok joj deca čestitaju praznik, a ona onda deli deci poklone, i na taj način se „dreši“.

Zatim deca odlaze po srodničkim i komšijskim kućama, gde nastavljaju igrariju sa svakom udatom ženom. „Materica“, daje poklončiće za otkup i ostaloj rodbini i prijateljima, koji to zatraže.

Uoči Materica muškarci idu od kuće do kuće noseći meze i rakiju kojim časte žene. Kada bi malo popričali, žene bi im dale određenu količinu duvana u listu. Taj običaj se praktikuje i dan-danas u nekim hercegovačkim selima.

Na materice se i sastaju muškarci i devojke koji planiraju brak.

Nekada se na Materice pevalo:

„Dobro jutro gazdarice,

došle su vam Materice,

Mi smo došli znaš,

da nam nešto daš“.

Majke, a i bake, na ovaj dan spremaju veliki ručak, na kojima se okupljala rodbina, a posle čestitki i ručka često se pleše i peva. Pošto praznik pada u vreme božićnog posta, pa je obavezna posna hrana.

Simbolika uzajamnog „vezivanja“ i „drešenja“ dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Detinjci, Materice i Oci su praznici dece i porodice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>