Najnovije vesti
Home / Izbori 2017 / Slavica Đukić Dejanović u Zaječaru: Zaječarskom okrugu pre svega trebaju pedijatri, dete je budućnost porodice!
Slavica Đukić Dejanović u Zaječaru: Zaječarskom okrugu pre svega trebaju pedijatri, dete je budućnost porodice!

Slavica Đukić Dejanović u Zaječaru: Zaječarskom okrugu pre svega trebaju pedijatri, dete je budućnost porodice!

U maloj sali Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Zaječaru potpredsednica SPS i ministarka u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović govorila je na tribini posvećenoj položaju žena u društvu i gradu Zaječaru, o populacionoj politici kao i o zdravstvenoj zaštiti. 

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je na tribini u Zaječaru naglasila značaj podizanja populacione politike.

„Zaječarski okrug ima najlošije demografske indikatore u čitavoj Srbiji. Na hiljadu ljudi u ovom okrugu rodi se manje od 7 beba, a umre preko 20-oro ljudi. Da bismo obnavljali stanovništvo potrebno je da među ženama koje su u generativnom periodu 11 % žena ima jedno dete, 44 % ima dvoje dece, 45 % žena da ima troje dece, a nažalost 10 % ima problem steriliteta. I Zaječar je tu nešto uradio. Gradske vlasti su to pitanje tretirale na pravi način“, rekla je Đukić Dejanović i dodala:

„Uverena sam da će uz savetovališta i uz mnogo više znanja o reproduktivnom zdravlju i Zaječarski okrug u narednom periodu uz onu vlast koja će biti izabrana 23. aprila a u kojoj će svakako učestvovati SPS, jer ko drugi ima razumevanja za ova pitanja, dati neke bolje rezultate u narednom periodu. Pitanje populacione politike mora obuhvatiti školstvo i obrazovne programe. Organizovali smo jedan pilot program gde će u južnoj i istočnoj Srbiji jedna opština ući u pilot program. Pozivam vas da stimulišete svoja rukovodstva opština u okrugu, da uzmu učešće u ovom konkursu. To će nam pomoći da donesemo zakone kako bi stimulisali jednu porodicu da ima više dece“, rekla je ministarka.

Potpredsednica SPS i ministarka u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović je na tribini govorila i o primarnoj  zdravstvenoj zaštiti.

„Zaječarskom okrugu pre svega trebaju pedijatri, koji će olakšati porodici da razume da je dete budućnost te porodice. Kroz dobar status zdravlja deteta u porodicu se unosi sreća. Mislim da gradu Zaječaru i selima treba podizanje primarne zdravstvene zaštite“, naglasila je Đukić Dejanović.

Dr Mirko Nikolić prvi na listi “SPS –Jedinstvena Srbija –Ivica Dačić” je istakao da je sa njihovim kandidatima moguće podići ugled institucija u gradu Zaječaru.

„Obilazeći sela na teritoriji grada, pokušavamo da održimo mrežu ambulanti, da imaju lekara i sestru. Moramo da održimo i vezu grada sa selom. Moramo još dosta toga uraditi kada je u pitanju zdravstvo, mi imamo rešenja“, rekao je dr Nikolić.

Nakon tribine usledio je obilazak porodice mladih koji su ostali da žive u selu Koprivnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>