Najnovije vesti
Home / Društvo / SLAVA EPARHIJE TIMOČKE: Knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” predstavljena u Gostoprimnici
SLAVA EPARHIJE TIMOČKE: Knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” predstavljena u Gostoprimnici

SLAVA EPARHIJE TIMOČKE: Knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” predstavljena u Gostoprimnici

Knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali”, predstavljena je sinoć u zaječarskoj Gostoprimnici u okviru obeležavanja eparhijske slave Sretenje Gospodnje, a autor Đorđe Randelj, rekao je da je blagoslov za celu generaciju što je imala takvog savremenika.

„Došao je u naše pokoljenje, da ga upoznamo, u godinama koje predstavljaju posebnu epohu, najteži period moderne srpske istorije“, naveo je Randelj na sinoćnjoj promociji i dodao:

„Mojih 26 drugih knjiga bavi se sasvim drugom tematikom. Ova knjiga se meni zapravo desila“.

Randelj je naveo, da je patrijarha Pavla upoznao 1988. godine, u Prizrenu, kada je u ulozi izveštača novosadskog Dnevnika boravio na Kosovu i Metohiji, a blagopočivši patrijarh Pavle bio vladika raško-prizrenski, koji je tada imao eparhiju, koja je obuhvatala celo Kosovo.

Sama knjiga bavi se pretežno životom ovog „nebeskog pešaka“ dok nije postao patrijarh i sadrži more priča, more njegovih iskustava, more anegdota.

U prepunoj Gostoprimnici sinoć se tražila stolica više, a pored autora govorili i naš poznati scenarista Jovan Marković i Vladimir Stanković, novinar i publicista, poreklom Zaječarac.

U svom pozdravnom govoru, episkop timočki Ilarion sinoć je u Gostoprimnici podsetio na trenutke kada je patrijarh Pavle boravio u Timočkoj eparhiji, prilikom osvećenja hrama u Ljubičevcu 1994. godine i 2001. godine prilikom osvećenja hrama u Dušanovcu, nazvavši blagoslovenim trenutke kada je imao prilike da bude pored patrijarha Pavla i saslužuje kao mladi iguman.

Eparhijska slava ove godine obeležena je prvi put u Zaječaru, povodom Sretenja Gospodnjeg, 15. februara, dana kada je 1834. godine ova Eparhija osnovana u gradu na Timoku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>