Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Skupom „Pet do dvanaest“ obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Zaječaru
Skupom „Pet do dvanaest“ obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Zaječaru

Skupom „Pet do dvanaest“ obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Zaječaru

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, danas je obeležen i u Zaječaru na Trgu oslobođenja, pod nazivom „Pet do dvanaest“.

U obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Zaječaru učestvovale su organizacije osoba sa invaliditetom iz grada na Timoku. Akcenat skupa bio je na problemima sa kojima se susreću ove organizacije.

Novica Colović  ispred  Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima je naglasio da danas osobe sa invaliditetom jako teško žive.

„Skup nosi simbolično naziv „Pet do dvanaest“ , jer smo u veoma lošoj situaciji  i organizacija osoba sa invaliditetom ne mogu da opstanu. Pomoć dugih institucija  je svedena na minimum i jedva preživljavamo.  Teško plaćamo račune za komunalije  i jedva održavamo kancelariju kako se ne bi zatvorila.“

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Ove godine akcenat je na promovisanju postizanja većeg stepena uključivanja osoba sa invaliditetom u zajednicu.

 

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>