Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Skup u Zaječaru: Svest građana i nedostatak komunalne infrastrukture osnovni problemi upravljanja komunalnim otpadom
Skup u Zaječaru: Svest građana i nedostatak komunalne infrastrukture osnovni problemi upravljanja komunalnim otpadom

Skup u Zaječaru: Svest građana i nedostatak komunalne infrastrukture osnovni problemi upravljanja komunalnim otpadom

U Zaječaru je danas održan skup „Izazovi i mogućnosti u upravljanju komunalnim otpadom na lokalnom nivou u svetlu EU integracija“.

Osnovni cilj skupa je da pomogne istočnoj Srbiji i lokalnim samoupravama da se bolje pripreme za promene u upravljanju komunalnim otpadom koje nastaju usled procesa pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji.

Nebojša Pokimica ekspert za zaštitu životne sredine je rekao da je  2023. godine  planirano da u Zaječaru i regionu bude uspostavljen sistem za upravljanje komunalnim otpadom u skladu sa EU direktivama.

„Zaječar nema sanitarno upravljanje komunalnim otpadom i čeka ga jedna ozbiljna investicija u oblasti infrastrukture. Da li će ona biti finansirana od strane Evropske unije ili će se odlučiti na neko privatno javno partnerstvo, to je na Zaječaru i njegovom regionu da odluči. Planirano je da 2023. godine u Zaječaru i regionu bude uspostavljen sistem za upravljanje komunalnim otpadom u skladu sa EU direktivama. Taj sistem sadrži sanitarnu deponiju, uz postrojenje za rešavanje komunalnog otpada. To je sistem primarne selekcije da bi se postigli ciljevi koji se tiču reciklaže, sakupljanja  otpada na teritoriji grada i sela, to znači veći broj vozila i veći broj radnih mesta“, rekao je Pokimica i dodao da postoje određeni problemi u ovoj oblasti:

„Prvi problem je  svest građana u vezi sa upravljanjem otpadom, a tu je i razdvajanje otpada koje će krenuti od svakog građanina, to je sistem dve kante gde će domaćinstvo razdvajati otpad na mokru i suvu frakciju. Nadamo se da će taj plan biti uskoro usvojen. Problem je i veliki nedostatak komunalne infrastrukture, i dalje imamo smetlišta. Trenutno u Srbiji ima 6 sanitarnih deponija, a sve ostalo su smetlišta“.

 Vladan Jeremić direktor RARIS-a je rekao da je ovaj skup nastavak aktivnosti kojima pokušavamo da se pripremimo za proces EU integracija.

„Mi na regionu imamo dve radne grupe koje se bave EU integracijama. Mi ćemo na sastanku da vidimo šta to očekuje lokalne samouprave i koje će se to promene dešavati u zaknodavstvu“.

Na dnevnom redu sastanka bio je  i kratak prikaz strateškog okvira i zakonodavstva EU i Srbije u oblasti upravljanja otpadom, i uticaj istog na upravljanje otpadom na teritoriji istočne Srbije,  a bilo je reči i o preporukama za lokalne samouprave istočne Srbije za bolje upravljanje komunalnim otpadom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>