Najnovije vesti
Home / Društvo / ŠKOLA „JELENA MAJSTOROVIĆ“ U ZAJEČARU DOBIĆE LEPŠI IZGLED
ŠKOLA „JELENA MAJSTOROVIĆ“ U ZAJEČARU DOBIĆE LEPŠI IZGLED

ŠKOLA „JELENA MAJSTOROVIĆ“ U ZAJEČARU DOBIĆE LEPŠI IZGLED

OVE GODINE AKCENAT NA DONACIJE I PROJEKTE
Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru, koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece i omladine sa smetnjama u razvoju, već od ove godine dobiće lepši izgled. U planu je sređivanje fasade, zamena dotrajalog nameštaja, uvođenje novih namenskih učionica… Po rečima direktorke ove ustanove Gordane Milutinović akcenat će biti stavljen na donacije.

Kao osnovna škola formirana je Odlukom Skupštine opštine Zaječar 1968. godine za decu i omladinu čiji su telesni, emocionalni, mentalni i socijalni razvoj ometeni, kao i rašćenje i sazrevanje, tako da im je potrebno obezbediti vaspitno-obrazovni rad po posebnim nastavnim planovima , programima i metodama rada,posebno školovan nastavni kadar, specijalna didaktička sredstva i pomagala, školsku i tehničku opremu koja odgovara psihofizičkim sposobnostima ove populacije učenika. Rešenjem Ministarstva prosvete postaje i srednja škola, čime proširuje svoju delatnost, pa pored osnovnog obrazovanja, bavi se i jednogodišnjim osposobljavanjem za rad lako intelektualno ometenih učenika,od školske 1995/96. godine. U školskoj 1996/97. god. po nalogu Ministarstva prosvete Republike Srbije, 28.06.1996. god. škola svoju delatnost proširuje i bavi se dvogodišnjim i trogodišnjim obrazovanjem lako intelektualno
ometenih učenika.
Škola „Jelena Majstorović“ pokriva teritoriju opštine Zaječar kada je u pitanju osnovno obrazovanje kao i nekih drugih gradova iz cele Srbije zbog smeštajnih uslova u internatu koji postoji pri školi. Za srednje obrazovanje obuhvata učenike sa teritorije Zaječarskog okruga,ali i šire zbog napred navedenih uslova smeštaja i ishrane dece i omladine.

-Trenutno nam je najurgentnije da sredimo školsku fasadu, jer je mnogo propala i oronula. Oko toga ćemo angažovati sve koje možemo, a od grada smo dobili obećanje da će to biti 2019. godine, ali mi se nadamo da se to i ranije desi. To ćemo da radimo zajedno sa Muzičkom školom, jer je jedan deo zgrade njihov. Takođe, planiramo da neke učionice pretvorimo u senzorne sobe, koje su trenutno aktuelne po svim školama za decu sa smetnjama u razvoju. One su vrlo korisne i ako se dobro odrade sa aparatima, svetlima i muzikom biće dobro jer to deluje opuštajuće za decu. Dolaze nam drugačija deca u odnosu na raniji period, tačnije malo spretnija deca. U planu je i montesori soba. Pokušavamo da pratimo savremene metode i tehnike u defektologiji. To su sve skupi projekti za koje moramo da tražimo pomoć lokalnih i republičkih struktura, jer mi nemamo sopstvene prihode pa to sebi ne možemo da priuštimo, kaže direktorka Milutinović.

Deca imaju u školi obroke koji se donose iz Doma učenika srednjih škola, a ona koja su u internatu nakon popodnevnog učenja imaju i slobodne aktivnosti.

U školi ima nekoliko kompjutera, ali je potrebno nabaviti još.
Inače, osnovno i srednje obrazovanje u ovoj školi pohađa 73 učenika, od kojih je 23 u internatu. Ima lako ometene, umereno ometene, teško ometene, autistične dece i dece sa cerebralnom paralizom. To su deca sa cele teritorije Grada Zaječara, kao i deca iz Kladova, Majdanpeka, Negotina, Knjaževca i Boljevca. Sa decom radi 55 radnika, nastavnici, defektolozi, vaspitači u internatu, servirke…

Svake godine upis je u maju mesecu, ali pošto je ovo specifična škola to se može uraditi i tokom godine. Da bi se upisalo u ovu školu svako dete mora da ima mišljenje interresorne komisije koja izvrši procenu za koju je dete školu i da predlog roditeljima. Roditelji su tu koji odlučuju o tome gde će upisati svoju decu. Deca se uglavnom upisuju tokom prvog polugodišta kad se proceni da ne mogu da prate redovan školski program. Roditelji ne plaćaju ništa jer sve ide preko Centara za socijalni rad sa kojima škola ima jako dobru saradnju.
Direktorka kaže da je, kao i u redovnim školama, i ovde prisutan trend smanjenja dece sa smetnjama u razvoju.

U OKTOBRU JUBILEJ
21. oktobra školu „Jelena Majstorović“ čeka jedan veliki jubilej – 50 godina od postojanja i rada.
Tim povodom biće organizovane razne aktivnosti. Učenici će zajedno sa nastavnicima napraviti jednu novinu, razne prezentacije, priredbe i još mnogo toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>