Najnovije vesti
Home / Društvo / Škola „Đura Jakšić“ u Zaječaru neguje dobre odnose sa Ambasadom SAD-a: NACIONALNA GARDA OHAJA POSETILA ZAJEČAR
Škola „Đura Jakšić“ u Zaječaru neguje dobre odnose sa Ambasadom SAD-a: NACIONALNA GARDA OHAJA POSETILA ZAJEČAR

Škola „Đura Jakšić“ u Zaječaru neguje dobre odnose sa Ambasadom SAD-a: NACIONALNA GARDA OHAJA POSETILA ZAJEČAR

Predstavnici Nacionalne garde Ohaja posetili su danas Osnovnu školu „Đura Jakšić“ u Zaječaru i  sa učenicima te škole, razgovarali o poslu kojim se bave, dužnostima, problemima sa kojima se suočavaju u radu ali i o sličnostima Srbije i Ohaja, agrokulturi, geografiji… U okviru posete i odlične međunarodne saradnje Osnovne škole „Đura Jakšić“ i Ambasade SAD-a u Srbiji, u dvorištu škole, posađena su tri „drveta prijateljstva“.

Prema rečima Sema Givena, jednog od glavnih pilota Nacionale garde Ohaja, cilj posete je negovanje dobrih odnosa Srbije i države Ohajo, kao i zbližavanje Nacionalne garde iz te države sa učenicima škola u Srbiji.

„Mi smo samo jedan deo velikog tima Nacionalne garde Ohaja koji je došao u Srbiju i koji boravi ovde tokom cele nedelje. Ostatak tima ove nedelje ima sastanke sa zvaničnicima Vlade, ministrima, predstavnicima Kraljeva i Niša, gde pokušavaju da naprave institucionalne veze sa tim gradovima. Mi imamo čast kao piloti naše garde što smo posetili tri različita grada i tri različite škole u Srbiji sa idejom da se zbližimo sa školama, da nastavimo partnerske odnose i da sa decom zasadimo drveće prijateljstva u vašem gradu. Sa decom razgovaramo o tome kako izgleda naš radni dan, koje su naše dužnosti, sličnosti, o geografiji Ohaja, agrokulturi koja je jako slična sa Srbijom“, rekao je Given.

Zaječarska škola „Đura Jakšić“, inače poznata po međunarodnoj saradnji, u poslednje vreme, prema rečima direktora te škole Saše Vojnovića, dosta je sarađivala sa Ambasadom SAD-a u Srbiji, a dobri odnosi su potrvrđeni današnjom posetom prijateljstva.

„Veliku čast nam čine naši gosti, tačnije Nacionalna garda Ohaja, ovom današnjom posetom. Priča je vrlo jednostavna, približavanje dva naroda, približavanje dve države, da mi bolje upoznamo SAD, pre svega naše goste iz Ohaja, da nam približe tu zemlju, šta se dešava. Koliko uspemo da našu decu naučimo da budu širokih vidika, sigurno ćemo ih bolje spremiti za život i najbolja prilika je upravo ovako, direktnim kontaktima, gde oni mogu da postave direktna pitanja našim prijateljima, i gde oni mogu da im odgovore i saznaju mnogo. Učenike je najviše interesovao sport i posao kojim se naši gosti bave, problemi u poslu sa kojima se suočavaju jer je njihov posao zaista težak“, istakao je Vojnović.

Nakon obilaska škole i razgovara sa učenicima, u dvorištu škole otpočela je svečana ceremonija, na kojoj su intonirane himne Srbije i SAD-a. Nakon toga, pripadnici Nacionalne garde Ohaja su zajedno sa učenicima, posadili tri platana, koja će krasiti dvorište škole i podsećati na prijateljsku i dobru saradnju ove dve države.

One comment

  1. „milosrdni anđeo“ sa tri drveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>