Najnovije vesti
Home / Projekti / NASILJE OSTAVLJA TRAGOVE -Ko ne reaguje, učestvuje / Škola bez nasilja: Prevencija -zadatak broj 1!
Škola bez nasilja: Prevencija -zadatak broj 1!
Foto: radiomagnum.rs

Škola bez nasilja: Prevencija -zadatak broj 1!

Zahvaljujući radionicama organizovanim u okviru projekta Škola bez nasilja učenici Tehničke škole u Zaječaru su ohrabreni da reaguju, posebno u slučajevima kada se nad njima dešava nasilje, ili kada su svedoci nasilja.

U februaru mesecu 2012. godine u Srbiji je, uz stručnu i finansijsku podršku UNICEF-a, osnovana Jedinica za prevenciju nasilja sa ciljem boljeg planiranja, koordinacije i praćenja odgovora Ministarstva prosvete i nauke i drugih partnera na planu zaštite dece od nasilja u okviru obrazovno-vaspitnog sistema.
Pored opšteg cilja koji predstavlja sprečavanje i smanjenje nasilja nad i meću decom i stvaranje bezbednijeg okruženja za učenje i razvoj, zadatak Jedinice za prevenciju nasilja je i da kvalitetno sprovodi program „Škola bez nasilja“, pruža podršku školama koje su se prijavile za program i upravlja sprovođenjem programa Škola bez nasilja,
jača kapacitete školskih uprava u pružanju potrebne podrške školama, pruža stručnu podršku u izradi strategija, podzakonskih akata i uspostavljanju mreža sa drugim ustanovama u domenu prevencije nasilja, pruža podršku školskim mrežama i model školama kako bi se u prevenciji nasilja i reagovanju na njega uvela praksa razmene iskustava i razvija sistem redovnog praćenja i izveštavanja o nasilju u obrazovno-vaspitnom sistemu.

U program «Škola bez nasilja» uključena je i Tehnička škola u Zaječaru.

Goran Stanković direktor Tehničke škole u Zaječaru kaže da je ova škola uveliko u procesu suzbijanja nasilja u školi, realizovane su obuke nastavnika, a ceo proces je prema predviđenom protokolu vodio mentor.

Škola je, kako kaže Stanković imala i dodatni program o rodno zasnovanom nasilju, odnosno nasilju među polovima.
Sam program nije obuhvatao samo obuku nastavnika, već i rad sa učenicima i roditeljima, a organizovane su i radionice koje za cilj imaju prvenstveno prevenciju nasilja.

«Prevencija je najvažnija i cilj svega», naglašava Stanković.

«Učenici su sada svesni da nasilje postoji i kroz projekat su prepoznali oblike nasilja, koji su do sada za njih bili nepoznanica. Mnogi od njih su na to gledali kao na igru, a sada su kroz same radionice ohrabreni da reaguju, posebno u slučajevima kada se nad njima dešava nasilje, ili kada su svedoci nasilja.
Imaju slobodu da reaguju a ne da prećutkuju, jer je najgore u celoj priči kad žrtva ćuti jer ni mi kao škola tada ne možemo da preduzmemo neke korake, prvo da sprečimo nasilje, a kasnije i da radimo kako sa počiniocima, tako i sa žrtvama nasilja.» objašnjava Stanković.

Direktor Tehničke škole kaže da oblici nasilja postoje i u osnovnim i u srednjim školama, ono što je najvažnije je -koliko je truda jedna škola spremna da uloži kako bi radila na prevenciji, koja je uvek i najbolji lek, jer kada se desi nasilje može biti kasno, a posledice mogu biti dugoročne.

«Važno je da se radi na prevenciji nasilja, da sve škole budu upoznate sa tim šta je nasilje, koji su njegovi oblici i kako se reaguje u situacijama sa nasiljem. I upravo su radionice u Tehničkoj školi jedan vid prevencije, a sve što se uradi po pitanju prevencije nasilja uvek daje neki rezultat, pogotovo u dugoročnom periodu», navodi direktor Stanković i dodaje:

«Mi smo sada završili ceo proces obuke, naš mentor nas je prijavio za izlazno istraživanje i čekamo rezultate.
Nakon završenog programa se na osnovu anketa gledaju rezultati celog projekta, da li je došlo do poboljšanja, i da li je krajnji cilj ispunjen» kaže Stanković.

Tehnička škola u Zaječaru je i ranije imala dobru saradnju sa Centrom za socijlalni rad, ali i policijskom upravom, saznajemo u ovoj školi.

«Kroz sam projekat je formirana i spoljašnja zaštitna mreža, u okviru nje su održani i sastanci , bile su uključene i ostale škole, svi zajedno su radili na tome da se nasilje spreči među učenicima.
Svakom roditelju je u interesu da škola bude bezbedno okruženje, a roditelji reaguju pozitivno na bilo koju inicijtativu škole, koja ima za cilj povećane bezbednosti učenika u školi, naglašava Stanković govoreći o saradnji sa roditeljima.
Snežana Conić, vođa Tima za bezbednost u zaječarskoj Tehničkoj školi, kaže da tim postoji više godina unazad i da ga čine nastvinici, psiholog i jedan roditelj.

«Zadatak tima je da se stvori unutrašnja zaštitna mreža u školi, kako bi učenici mogli da se obrate za pomoć, kao i da prepoznaju nasilje, kako bi se radilo zajednički na njegovom otklanjanju. Tim se sastaje tokom cele školske godine, i u zavisnosti od potreba razmatraju se problemi. Svakodnevno se komunicira i vode se evidencije.
Ako se pojavi neki oblik nasilja u školi, ovaj tim se bavi uzrokom te situacije, učesnicima, postupcima -kako se reagovalo i koje su odluke donete tom prilikom.» objašnjava vođa Tima za bezbednost.

Najpozitivniji efekti postojanja i rada Tima za bezbednost ogledaju se kroz to što se učenici u ovoj školi sada osećaju mnogo bezbednije, imaju kome da se obrate i sigurni su da će naići na razumevanje i da će njihov problem biti uzet u obzir. Ako tim prepozna da problem nije u domenu njegovih nadležnosti, onda se čitava priča prebacuje na spoljašnju zaštitnu mrežu.

«Lanac traženja pomoći kreće od razrednog starešine, i ukoliko na tom nivou ne može da se reši problem, učenik zajedno sa razrednim starešinom dolazi u Tim za bezbednost gde se problem bolje sagledava i rešava», kaže Snežana Conić i dodaje:

«Tim ima plan koji formira na početku školske godine, a u svakom mesecu postoje određeni zadaci koji moraju da se ispune».

U svakom slučaju, učenici se, kažu, osećaju daleko bezbednije sada kada u školi Tim za bezbednost postoji.

Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja
Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>