Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sindikalna jednica PU„Đulići“ u Zaječaru: MI SMO NA MARGINI, POKAZUJE SE JEDNO NEZANIMANJE ZA NAS!
Sindikalna jednica PU„Đulići“ u Zaječaru: MI SMO NA MARGINI, POKAZUJE SE JEDNO NEZANIMANJE ZA NAS!

Sindikalna jednica PU„Đulići“ u Zaječaru: MI SMO NA MARGINI, POKAZUJE SE JEDNO NEZANIMANJE ZA NAS!

Članovi i članice Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije predali su Ministarstvu prosvete peticiju u kojoj se traži  da ministar Mladen Šarčević zakaže sastanak sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija, kako bi se utvrdili konkretni poslovi i nosioci posla i rokovi da bi se započelo razrešavanje problema zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije. 

Peticiju je potpisalo oko 10 hiljada vaspitača iz oko 70 gradova i opština.

Smiljana Đorđević predsednik sindikalne jednice PU„Đulići“ u Zaječaru koja je prisustvovala zakazanom sastanku u Beogradu kaže da ih nije primio ministar prosvete, već savetnik u pomenutom ministarstvu.

„Upoznali smo ih sa našim problemima, nisu davali nikakve odgovore, ali smo na kraju sednice od njih dobili obećanje da će posle praznika, a ti dani su sada već u toku, da se ministarstvo prosvete, finansija i ministarstvo lokalne samouprave dogovore da li je moguće da se zahtevi sindikata sprovedu u praksi. Međutim, imamo obećanje našeg resornog ministarstva da će to da se realizuje i da bi krajnji rok za to bio septembar mesec, kada nam obećavaju i platne razrede“, objašnjava Đorđević i dodaje:

„Razlozi za peticijom su mnogobrojni. Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, a odnosi se na naše plate. Veliki problem je i isplata oduzetog. Veliki  je spisak PU u kojima nije vraćeno 4 % , a za isplatu 6% se i dalje organizuju sastanci u Vladi. Sledeći razlog je obezbeđivanje redovnosti isplate plata, a to može jedino da se uradi tako što će se preći na budžet Republike Srbije. Takođe veliki problem imamo sa postojećom uredbom o koeficijentima za obračun i isplati plata. Profili zaposlenih od prvog do petog stepena imaju platu koja se jedva razlikuje od 400 do 500 dinara. Veliki problem je i to što se obesmišljava i ne isplaćuje školska sprema vaspitača koja je definisana u Zakonima, jer lokalna samouprava smatra da će i vaspitač sa višom školom kome će dati nižu platu od onoga ko je završio fakultet, dobro čuvati decu. Problem je i broj upisane dece koji je mnogo veći od zakonskog normativa, a uslove rada i dalje otežava važeća uredba o zabrani zapošljavanja“.

Upitana kakva je situacija u PU „Đulići“ u Zaječaru, da li im je isplaćena povišica i koji su problemi sa kojima se suočavaju, predsednik sindikalne jednice PU „Đulići“ Smiljana Đorđević kaže:

„Što se tiče naše situacije povišica od 4 % nije isplaćena, a povišica od 6 % jeste. Naši predstavnci su takođe bili pozvani u vladin kabinet na razgovor. Plate su redovne, još uvek zaostajemo ali to nije strašno, u pitanju je jedan lični dohodak. U odnosu na ona vremena kad su nam dugovali 5 plata mi smo prezadovoljni. Ono što je problem je naknada  putnih troškova. U globalu ima dosta nezadovoljstva, tu je nedostatak vaspitača i svih struktura PU zbog zabrane prijema radnika, grupe su prepune, ali to nije problem od juče. Sve bi se to lakše podnelo kada bi postojalo malo više obzira prema nama bar kada su u pitanju lični dohotci, a ovako smo na margini, pokazuje se jedno nezanimanje za nas“, ističe Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>