Najnovije vesti
Home / Vesti / Sela polako izumiru, ali ima onih koji svoju dedovinu ne napuštaju -UPOZNAJTE VEROLJUBA I MILICU JONOVIĆ IZ ŠLJIVARA
Sela polako izumiru, ali ima onih koji svoju dedovinu ne napuštaju -UPOZNAJTE VEROLJUBA I MILICU JONOVIĆ IZ ŠLJIVARA

Sela polako izumiru, ali ima onih koji svoju dedovinu ne napuštaju -UPOZNAJTE VEROLJUBA I MILICU JONOVIĆ IZ ŠLJIVARA

U SELU NEMA KO DA RADI, U GRADU NEMA ŠTA DA SE RADI

Tokom sve većih migracija mladih koji napuštaju seoska domaćinstva i zamenjuju ih životom na asfaltu, postoje još uvek oni koji ne odlaze tako lako sa svog kućnog ognjišta. Među njima su i Veroljub i Milica Jonović iz zaječarskog sela Šljivar. Oni, život na selu, ne bi menjali ni za velike gradove, ni za lepše zemlje. Kako kažu, navikli su na život na selu, koji im je dosta toga pružio, ali i nešto oduzeo.

„Nekad je naše porodično gazdinstvo bilo veće ali i porodica brojnija. Sada se to promenilo. Nekada smo imali preko 40 koza, 20 jarića, 80 prasadi, krave, ovce, puno dvorište kokoši…Nekada smo vozili i mleko po gradu, to zahteva puno posla, ali smo i imali i pomoć sinova, pa se sve i postizalo. Sada je drugačije. Jedan sin se pre 20-ak godina sa porodicom preselio u Beč, dok je drugi sin, otišao pre nekoliko godina u potrazi za boljim životom. Pre nego što je otišao, posvetio se sadnji malina, ali kao što znate, otkupna cena je jako mala, pa je od toga odustao i rešio da ode, tamo gde je bolje, preko granice“, ispričao nam je naš sagovornik Veroljub.

Kako se gazdinstvo porodice Jonović svelo na dva člana, Veroljub i Milica su se odlučili da čuvaju i manji broj stoke, ali da na imanju ima od svega po malo, te  da u kući ništa ne nedostaje.

„Sada imamo 9 ovaca, 2 krave, 20 prasadi, 6 svinja, kokoške…zahteva to puno posla, budimo se u zoru, hranimo, pojimo. Osim toga, bavimo se i poljoprivredom. Imamo 10 hektara imanja, pa je tu ječam, žito, 3 hektara lucerke i ostalo. Ne odustajemo od rada, to nas održava, ali i od toga živimo. Ja sam 40 godina radio ali sada sam u penziji“, dodao je Veroljub.

I ono što se u narodu uvek govorilo da je „muškarac glava kuće, a žena vrat“, poštuje se i u porodici Jonović. Veroljub je glava kuće, ali je njegova supruga Milica sa kojom je 46 godina u braku, njegov oslonac, podrška, desna ruka. Kako Milica kroz smeh kaže, ništa se na imanju ne bi završilo bez njenog učinka. Zorom se budi, poji stoku zajedno sa Veroljubom, sprema doručak, čisti kuću… Od penzije koja iznosi 22 hiljade dinara, ne bi moglo da se živi.

„Na imanju ima puno posla, posebno za ženu. Verujte, ništa ne bi Veroljub mogao da postigne da nije mene. Pomažem u svemu, a pored toga moram da spremam doručak, ručak, večeru, pospremim kuću. Pravim sir, to takođe prodajemo. Od toga možemo da živimo jer svega ima, ovako bi od penzije samo preživljavali. Bar kad bi subvencije svi mogli da dobijemo na selu, a ne samo oni koji ispunjavaju određene uslove“, istakla je Milica.

Veroljub i Milica planiraju da ostatak života provedu na svom porodičnom imanju u Šljivaru, selu nadomak Zaječara, gde će uvek, kako su nam rekli, dočekati svoje sinove, unučiće, snaje iz inostranstva, koji su otišli u potrazi za boljim životom, ali su ga, kako kažu, na svu sreću i pronašli.

Danas u Sljivaru živi oko 250 meštana, i upravo zahvaljujući takvim ljudima koji se ne odriču tako lako svoje dedovine, zaječarska sela još uvek  nekako opstaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>