Najnovije vesti
Home / Društvo / Gradski parlament usvojio rebalans budžeta, Program razvoja sporta, kadrovske promene
Gradski parlament usvojio rebalans budžeta, Program razvoja sporta, kadrovske promene

Gradski parlament usvojio rebalans budžeta, Program razvoja sporta, kadrovske promene

Na danas održanoj sednici Skupštine grada Zaječara, usvojena je Odluka o drugom dopunskom budžetu grada za 2018. godinu.  Ovom odlukom, ukupan budžet grada umanjuje se za 37.65 miliona dinara i obuhvata izmene koje se odnose na donacije od inostranih zemalja.

„Ove donacije umanjuju se za blizu 38 miliona dinara, dok se transferi od drugog nivoa vlasti uvećavaju za 350 hiljada dinara. To su namenski transferi za Matičnu biblioteku „Svetozar Marković“.  Ukupan budžet sada iznosi 2.457.468.921,41. Druge promene odnose se na prihode od budžeta grada i tu je izvršena samo preraspodela sredstava“, navedeno je u obrazloženju.

Odbornici su danas usvojili i Odluku o angažovanju eksternog revizora za obavljanje eksterne revizije Završnog računa budžeta grada Zaječara za 2017. godinu.

„Završni račun budžeta lokalne vlasti podleže eksternoj reviziji. Uz Odluku o završnom računu budžeta grada Zaječara za 2017. godinu, obavezno je priložiti izveštaj eksterne revizije. Državna revizorska institucija nam je dala saglasnost da eksternu reviziju završnog računa budžeta grada Zaječara za 2017. godinu, obavi drugo lice koje ispunjava uslove za obavljanja poslova revizije“, navela je Ivana Trifunović iz Odeljenja za budžet i finansije.

Na sednici je usvojen i Program razvoja sporta grada Zaječara za period 2016. do 2018. godine sa Akcionim planom.

Program obuhvata nekoliko veoma bitnih stvari kao što su: sistematska briga u oblasti školskog sporta, obezbeđivanje svih sportskih rekvizita i druge opreme za školski sport, konstantna briga o zdravlju dece i sportista, povećanje procenata finansijskih sredstava koja su namenjena sprovođenju takmičarskih programa u odnosu na sredstva određena za administrativne i materijalne troškove u okviru budžetskih sredstava, unapređenje uslova za masovno učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, poboljšanje i unapređivanje postojeće i izgradnja nedostajuće sportske infrastrukture, povećanja broja dece…

Odgovarajaći na zamerke opozicije zbog toga što se ovakav program usvaja sa velikim zakašnjenjem, pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport Milan Stanković je podsetio da je obaveza lokalne samouprave u vreme prethodne vlasti bila da se utvrdi Program razvoja sporta u periodu od 2014. do 2018. godine, u skladu sa Strategijom razvoja sporta RS, što nije učinjeno.

„Jedino što je preostalo jeste da mi to uradimo za ovaj preostali period i mi smo to uradili za nepuna četiri meseca. Mislim da smo napravili dobar uvod. Zašto uvod? Baš zato što smo u 2018. godini, a već u narednom periodu Program će se raditi za perid od četiri ili čak osam godina, tako da bi već naredne godine u još boljem ili proširenom sastavu napravili novu strategiju za taj predstojeći period“, rekao je Stanković.

Na današnjem zasedanju odbornici su većinom glasova izmenili Odluku o osnivanju Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar.  Umesto Gradimira Vasića, oni su za v.d. direktora ovog preduzeća imenovali master inženjera arhitekrture Andriju Dončeva.

Naime, Skupština grada Zaječara je na sednici održanoj 28. novembra 2017. godine, donela Odluku o osnivanju Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar. Ovom odlukom predviđeno je da se za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća imenuje Gradimir Vasić, diplomirani inženjer građevinarstva iz Zaječara. S obzirom na to da vršilac dužnosti direktora Gradimir Vasić uskoro ispunjava uslov za starosnu penziju, konstatovana je potreba za izmenom Osnivačkog akta preduzeća, radi imenovanja drugog lica koje će obavljati navedenu dužnost.

Ova tačka dnevnog reda izazvala je burne reakcije opozicije.

„Kada je preduzeće osnovano, smatrano je da je Gradimir Vasić osoba koja može da preuzme teret formiranja jednog ovakvog preduzeća. To nije tako davno bilo. Mi nakon pet meseci od osnivanja preduzeća shvatamo da Gradimir Vasić nije sposoban da oformi takvo preduzeće“, istakao je dr Nenad Ristović iz Koalicije „Pobeda za naš grad“.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je povodom ove tačke dnevnog reda, a na opaske opozije, rekao da je jedini razlog menjanja direktora preduzeća, isključivo njegov odlazak u penziju.

„Najbolje reči o Gradetu Vasiću sam izgovorio ja ovde, prilikom predlaganja za njegovo imenovanje, i to mislim i dalje, ali ja ne mogu da nateram Gradeta Vasića da ne ide u penziju. Nije bio takav razgovor u početku kad je imenovan, u međuvremenu se čovek predomislio i rešio u junu mesecu da ide u penziju. I šta ja treba da ga sprečavam u tome? Ne znam šta treba da radim da bi ostao. To je jedini razlog zašto menjamo direktora. U međuvremenu smo našli iz Zaječara dečka, koji je otišao jer ovde nije mogao da nađe posao, koji je godinama radio u Urbanizmu u Negotinu, razgovarali i on smatra da taj posao može da radi kvalitetno. Našli smo u međuvremenu i naše dete, inženjera saobraćaja, koja je radila u Beogradu a iz Vražogrnca je, pošto nemamo saobraćajne inženjere na birou, i ona se isto vraća da radi u toj firmi. Tražićemo još jer ta firma treba da ima još stručnih ljudi“, istako je Ničić.

Odbornici su danas izmenili i dopunili Odluku o Gradskoj upravi grada Zaječara i dali saglasnost na Odluku o osnovinju Ogranka Apoteke i Jedinice za izdavanje gotovih lekova kao i usaglašavanju sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti i registru jedinica razvrstavanja, kao i saglasnot na Statut Apoteke Zaječar.

Nakon dobijanja ove saglasnosti, a na osnovu odluke Ministarstva zdravlja, kako je objasnila direktorka Dragana Minčić, Apoteka Zaječar će osim u Zaječaru, Boljevcu i Knjaževcu, od sada svoje farmaceutsko-zdravstvene delatnosti moći da obavlja i u Sokobanji.

Na današanjoj sednici, izmenjena je i dopunjena je Odluka o komunalnom uređenju na teritoriji grada Zaječara, a usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti na izmene Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Timok-održavanje“ Zaječar za 2018. godinu, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ za 2018. godinu.

Odbornici su na današnjoj sednici izmenili i dopunili Pravilnik o radu u Javnom komunalnom preduzeću „Higijena Zaječar“ i dali saglasnost na Statut Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Takođe, razrešeli su starog i imenovali novog člana Upravnog odbora Centra za socijalni rad u Zaječaru i razrešili i imenovali članove Školskog odbora OŠ „Hajduk Veljko“.

Većinom glasova usvojen je i Predlog Zaključka o predlogu za izmenu Rešenja o obrazovanju Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta.

Za novog člana Gradskog veća za oblast socijalne, boračke i invalidske zaštite, na danas održanoj sednici Skupštine grada izabrana je Marija Marković, diplomirani politikolog iz Zaječara .

Marija Marković rođena je 10.07.1982. godine u Zaječaru. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Zaječaru. Diplomirala je na Fakultetu poitičkih nauka i stekla zvanje – diplomirani politikolog za novinarstvo i komunikologiju. Trenutno je na master studijama na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini. Završila je obuku za javno zagovaranje koju je organizovao USAID i ISC, kao i obuku za pisanje IPA projekata.

U periodu od aprila 2010. do novembra 2011. godine, radila je kao novinar u listu Timočka revija Zaječar. Tokom Festivala „Zoranovi dani“ 2012. godine, radila je u pres centru Pozorišta, a u periodu od jula 2013. do januara 2014.godine, radila je kao arhivist u Istorijskom arhivu u Negotinu. U Industriji hemijskih proizvoda Eliksir Prahovo obavljala je dve godine poslove asistenta generalnog direktora Eliksir grupe, a u periodu od decembra 2015. do septembra 2017. godine bila je vlasnica i rukovodilac Firme za inženjering i projektovanje „Dream desing“. Govori Engleski jezik. Udata je, majka dvoje dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>