Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sednica Skupštine grada Zaječara -Rebalans budžeta izazvao žustru raspravu odbornika…
Sednica Skupštine grada Zaječara -Rebalans budžeta izazvao žustru raspravu odbornika…

Sednica Skupštine grada Zaječara -Rebalans budžeta izazvao žustru raspravu odbornika…

U Zaječaru je juče održana 6. sednica Skupštine grada  na kojoj je usvojen 3. dopunski budžet grada Zaječara za 2017. godinu i kadrovski plan za 2017.

Usvajanju ove odluke prethodila je dva sata duga diskusija odbornika opozicije i predstavnika vlasti.

Na samom početku prilikom usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, opozicioni odbornik Nenad Ristović je imao primedbe na zapisnik jer u njemu nisu navedeni podaci o ljudima koji su birani za upravne i nadzorne odbore, pa mu je od strane predsednika Skupštine nakon žustre diskusije izrečena mera opomene sa konstatacijom da je rano za političke govore.

Odbornici opozicije imali su zamerke na promene u okviru pojedinih aproprijacija ovog budžeta. Za govornicom su se smenjivali Miša Stanojlović, Boban Pogarčić, Mariora Nikolčić, Marica Dimitrijević, Miloš Stojadinović, koji su se  bavili socijalnim temama i izdvajanjima za pojedina infrastrukturna ulaganja. Između ostalog, zamerke su se odnosile na sredstava predviđena za završetak stadiona, na projekat uređenja hale sireva, na izdvajanja predviđena za atarske puteve, uz obrazloženje da nije vreme za njihovo uređenje, na smanjenje sredstava predviđenih za odborničke dnevnice, ali je bilo i zamerki zbog toga što budžetom nije predviđeno da se izdvoje sredstva za stara lica.

„Nama dakle nije bitan natalitet, nije nam bitno da deca u vrtiću imaju dobre uslove za boravak, da ima ko o njima da brine, ali nam je zato bitno da atarske puteve uređujemo na jesen, pred kišu i sneg, umesto na proleće kada je za to vreme. Bitno nam je da uredimo fudbalski stadion na kome po svemu sudeći neće imati ko da trenira“, rekao je Miša Stanojlović, odbornik sa liste „Pobeda za naš grad – DR Nenad Ristović“.

Gradski većnik Vujadin Milošević smatra da se odbornici opozicije bave demagogijom.

„Sve su ovo hitne stvari, i hala sireva, i atarski putevi, vrtići, živimo ovde. Što se tiče odbornika, to je teška demagogija. Kao što znate, u prethodnom sazivu vlasti, svaka druga sednica je bila po hitnom postupku, bilo ih je 100, ovo je sada peta za četiri meseca. Samo smo preračunali koliko će biti realno do kraja godine i koliko će se novca sa te pozicije skinuti za naknade za odbornike. Nemojte molim vas, da se bavite demagogijom, kad to nije istina. Nikome se ništa neće smanjiti i umanjiti, samo smo predvideli gde će novac otići i koji su tokovi novca. Kada su penzioneri u pitanju, pa molim vas, uozbiljite se malo, ko smo mi da nekome dajemo i oduzimamo. Mi sada niti imamo pozicije, niti možemo nekome da dajemo pare, kako može grad nekom da daje pare, za to mora da postoji neki plan, da neko realizuje. Što se tiče Kanacelarije za mlade, naravno da će biti sredstava za mlade, kad se budemo bavili budžetom. Jako su bitna sredstva za mlade, za omladinu i sport ali nismo imali ni strateški plan za to, ništa, kako možemo da izdvojimo sredstva, preko koga, nisu ni podneti zahtevi za raspodelu tih sredstava. Pošto već nisu podneti, a do kraja ove godine je ostalo dva, tri meseca, onda to nećemo sada da radimo, nego ćemo sledeće godine da raspodelimo sredstva kako treba, kao i za poljoprivredu i za sve ostalo“, rekao je Vujadin Milošević.

Da je bužet nerealan slažu se i vlast i opozicija.
Odbornik Nenad Ristović ističe da već pet godina opozicija navodi da se budžet radi nerealno.

„Nerealna je prihodna strana, realnost punjenja budžeta grada Zaječara je milijardu i 300 miliona, do milijardu i 400. Dve milijarde i 308 miliona je nečija iluzija. Sa druge strane naše obaveze, najpre prema javnim preduzećima, prema ustanovama, a onda i prema svima onima koji su vršili radove za interese grada Zaječara i za nas, prevazilaze 2,5 milijarde. To je sramota svih nas, bilo da smo opozicija ili pozicija. Zašto smo to dozvolili?“, postavlja pitanje Ristović.

Ovim rebalansom budžet je uvećan za oko 11 miliona dinara i izvršene su promene u okviru određenih aproprijacija. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić nije prisustvovao jučerašnjoj sednici Skupštine ali je na nedavno održanoj sednici Gradskog veća istakao da budžet nije realan što se tiče prihodne strane i napomenuo da budžetski korisnici moraju da znaju da pojedine stavke neće biti realizovane ni 30 odsto od onog što je prvobitno predviđeno budžetom.

-Neke stvari koje moraju biti realizovane, biće realizovane 100 %, rekao je tom prilikom Ničić.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara je istakao da je budžet grada jako teška tema, posebno zbog situacije u kojoj se grad nalazi.

„U najvećoj meri, sve ovo što radimo u budžetu, ili je vremenski isteklo, pa neće biti realizovano do kraja godine, ili još više radimo na taj način da dobijemo brojeve koje nam traži Državna revizorska institucija, sa njihovim zahtevima i zaključcima, a sa druge starne gledamo da ne ugrozimo normalno funkcionisanje grada. Ne možemo da dozvolimo da grad Zaječar stane, kako bi plaćali obaveze iz ranijeg perioda, koje su ogromne. Budžet je nerealan ali mi moramo da ga napravimo na način na koji to traži Državna revizorska institucija, dakle da se prikažu sve obaveze grada Zaječara“, rekao je Zankov i dodao:

„Nema nikakvog sistemskog izvlačenja novca, što smo imali prethodnih godina. Osnovna poruka je da se prava građana ovim rebalansom budžeta ni na koji način ne smanjuju, ne ukidaju ovim rebalansom. To što je građanima isplaćivano do sada, da li su porodilje, škole, socijalno ugroženi, isplaćivaće se i na dalje. Ako je nešto smanjeno, to znači da je preračunato, a za neka povećanja, mi na žalost nemamo“.

Odbornici su juče usvojili i odluku o maksimlanom broju zaposlenih na neodređeno vreme u svakom organizacionom obliku u sistemu lokalne samouprave grada Zaječara u 2017. godini i odluku o ukidanju Stručne službe za skupštinske poslove Skupštine grada Zaječara.

Na jučerašnjoj sednici je i izmenjeno Rešenje o imenovanju stručnog tima za davanje koncesije za linijski prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Zaječara i usvojen je početni likvidacioni bilans JP „Direkcija za izgradnju“ Zaječar – u likvidaciji.

Odbornik Nenad Ristović zamerio je što niko nikada nije izašao pred Skupštinom da iznese koliki je stvarni dug ovog preduzeća.

„Sada ulazimo u likvidaciju i zanima me samo koliko će da traje ova likvidacija. Mi opet samo za firme u likvidaciji, imamo iz budžeta da damo 12 i nešto miliona. S druge strane imamo još nešto što me brine, obaveze za kazne i penale, to su dodatni troškovi. Dajte da se ovo reši u što kraćem vremenskom periodu, koji Zakon propisuje, da ne bi smo plaćali kazne“, rekao je Ristović.

Marina Milić, zamenik gradonačelnika grada Zaječara je na sednici Skupštine istakla da će likvidacioni postupci biti završeni u što kraćem vremenskom periodu i da grad ne beži od te obaveze.

„Ja se slažem sa Ristovićem. Ja sam vam i rekla, kada smo donosili odluku o promeni likvidacionih upravnika, da ćemo gledati da sve likvidacije rešimo u što kraćem roku. Mi ćemo naći rešenje da platimo sva dugovanja jer je to obaveza grada i niko od te obaveze ne beži. Ono što smo mi uradili za mesec dana, od kada su likvidacioni upravnici promenjeni, je da smo sve iskontrolisali što su prethodnici radili i nama je dostavljen spisak svih potraživanja koja treća lica imaju prema tim firmama. Mi sada imamo potpuno stanje. Gradonačelnik je rekao, na jednom od veća, da ćemo u narednom periodu pokriti obaveze onih preduzeća u likvidaciji, gde imaju mala potraživanja, dok će se sa svim poveriocima, i to ćemo od ponedeljka početi da radimo jer smo sada konačno dobili i Direkciju, razgovarati o eventualnom otpisu duga ili pronalaženja da se i ta preduzeća koja imaju velika dugovanja, u što kraćem roku zatvore. Ja se nadam da ćemo imati mogućnost i sredstava da već na sledećoj Skupštini donosimo odluku o okončanju likvidacije pojedinih preduzeća“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>