Najnovije vesti
Home / Društvo / Sednica Skupštine grada Zaječara: PROGRAM POLJOPRIVREDNE POLITIKE JEDNOGLASNO USVOJEN
Sednica Skupštine grada Zaječara: PROGRAM POLJOPRIVREDNE POLITIKE JEDNOGLASNO USVOJEN

Sednica Skupštine grada Zaječara: PROGRAM POLJOPRIVREDNE POLITIKE JEDNOGLASNO USVOJEN

Na danas održanoj sednici Skupštine grada Zaječara, 23. po redu, odbornici su jednoglasno usvojili Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Zaječar. U ovoj godini, za pomoć poljoprivrednicima na području Grada, iz budžeta je opredeljeno 20% više novca nego prošle godine. Maksimalan iznos podsticaja po jednom poljoprivrednom proizvođaču je sa 100.000 dinara, povećan na 140.000 dinara, a novina je i da će poljoprivredni prizvođači u ovoj godini, moći da koriste sredstva za koja apliciraju na veći broj konkursa u okviru sektora. Vesna Stanković, članica Gradskog veća grada zadužena za oblast poljoprivrede danas je javno pohvaljena za svoj rad čak i od strane opozicionih odbornika. Na ovoj sednici odbornici su dali zeleno svetlo i na Predlog Odluke o usvajanju Plana detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare „Heiniken Srbija“ u Zaječaru i obrazovana je Komisija za planove grada.

Vesna Stanković, gradski većnik za poljoprivredu, obrazlažući program mera za razvoj poljoprivrede ovom prilikom je rekla da je grad i ove godine uveo niz pozitivnih i podsticajnih mera, sve u cilju poboljšanja položaja poljoprivrednih proizvođača na teritoriji grada. Ona je prezentovala Program mera za ovu godinu i kao član Gradskog veća i kao predsednik Komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede. Ovaj Program je dobio saglasnost Ministarstva, a ove godine je prvi put rađen direktno na platformi Ministarstva. Plan je rađen i na osnovu sugestija proizvođača, ali i na osnovu prošlogodišnjeg iskustva.

Programom je predviđeno da se 18,75 miliona dinara uloži u razvoj poljoprivrede, što je predviđeno i budžetom. Takođe, proizvođači su u prošloj godini mogli da koriste sredstva samo po jednom konkursu, dok će u ovoj moći da koriste mere po više konkursa u okviru sektora.

„Komisija je utvrdila da je najbolje razvijati po sektorima poljoprivredu. Prošle godine proizvođači ako su aplicirali za jendu od mera nisu mogli da apliciraju i za neku drugu. Sada će poljoprivrednici moći da koriste do iznosa od 140 hijada investicije u više mera. Maksimalan iznos podsticaja po poljoprivredniku sa 100.000 dinara, ove godine povećan je na 140.000 dinara. Novina je i ta da će poljoprivredni prizvođači u 2019.godini sredstva moći da koriste po više konkursa u okviru sektora“, istakla je Stanković i dodala da u sektoru voćarstva mogu da se kupe sadnice, a ukoliko taj iznos bude bio manji od 140.000 dinara, moći će da konkurišu do tog iznosa i za nešto od mehanizacije ili ogradu za voćnjake, koja je takođe jedna nova mera u odnosu na prošlu godinu.

„Subvencije za sadnice ove godine iznosiće 70 odsto uloženog novca, a što se tiče stočarstva u najvećoj meri biće podstican razvoj mlečnog govedarstva. Imamo mere za nabavku kvalitetnih grla junica do iznosa od 140.000 dinara. Ta sredstva poljoprivredni proizvođači moći će da koriste i za kupovinu muzilica. Tu meru nismo imali prošle godine. Takođe, mera za nabavku kvalitetnih grla ovaca i koza do iznosa od 100.000 dinara. Taj iznos u odnosu na prošlu godinu povećan je za 20 odsto. Za pčelare je planiran iznos od 80.000 na nivou sektora, ili po 40.000 dinara pojedinačno“, navela je Vesna Stanković i dodala:

„Ako je strategija fokusirana na razvoj voćarstva preduslov za dobre prinose je kvalitetno zemljište. 80 odsto zemljišta na teritoriji Grada Zaječara je kiselo pa će biti izdvojena i sredstva da se registrovanim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da rade o trošku Ministarstva i uz učešće grada, da potpuno besplatno mogu da urade analizu zemljišta. Jedna od novih mera je i ulaganje u infrastrukturu gde je predviđeno više mogućnosti, a pre svega kopanje bušotina u cilju navodnjavanja“.

Sve mere biće sprovedene preko javnih konkursa, čije se raspisivanje očekuje krajem marta ili početkom aprila po usvajanju Pravilnika. Konkursi će biti za sektor voća, mleka, pčelarstva, za udruženja… Prošle godine ove mere je koristilo 160 proizvođača. Kako je istakla Stanković prioritete pri dobijanju sredstava i ove godine imaće oni koji do sada nisu koristili dosadašnje mere, kao i proizvođači sa prebivalištem na selu sa teritorije Grada Zaječara, ali i nosioci gazdinstva koji su mlađi od 40 godina. Ona je dodala i da to ne znači da ljudi stariji od 40 godina neće moći da konkurišu i dobiju sredstva, već samo da će prioritet imati mlađe osobe.

OPOZICIJA POHVALILA DOKUMENT, BUDŽET ZA POLJOPRIVREDU NIJE LIMITIRAN

Program razvoja poljoprivrede na teritoriji grada Zaječara, podržala je i opozicija.

„Svako dobronameran ko je pročitao ovaj dokument vidi da mi kao grad idemo napred i od strane Odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ većnici Vesni jedno veliko hvala i čestitamo joj na velikom napretku u domenu poljoprivrede od formiranja ove vlasti. Ovo je jedini sektor koji odlično radi. Mi smo nakon mnogo godina počeli nešto da radimo a hoćemo li uspeti da uhvatimo korak sa ostalim susednim opštinama videćemo. Budžet za poljoprivredu je i dalje mali, u odnosu na opštinu Boljevac, Knjaževac, Paraćin…Grad Zaječar je za ovu godinu opredelio 38,7 miliona dinara za poljoprivredu i ruralni razvoj, od toga za razvoj poljoprivrede 18,7 miliona. Da bi smo mi stigli bar susedne opštine mi moramo mnogo veća sredstva da izdvojimo, naveo je odbornik Miša Stanojlović.

Stankovićeva je navela da budžet za ovu namenu nije limitiran i da rebalansom može da bude opredeljeno i više.

„Mnoge opštine izdvajaju za ovu namenu lepa sredstva, ali mi smo tu negde u boljoj polovini. Sredstva će biti veća. Sada smo po korisniku u odnosu na prošlu godinu povećali za 40 odsto. Bitno je reći da smo krenuli pre dve godine, da Knjaževac to radi godinama unazad, negotin kontinuirano ima ulaganja u poljoprivredu, ne može sve preko noći da se uradi. Mnogi proizvođači nisu aplicirali jer su smatrali da nema šanse da dobiju sredstva, ali su videli suprotno. Mi moramo u korak sa ovim programom da menjamo i svest ljudi, da im približimo i ovaj način finansiranja. Ukoliko bude bilo potrebe biće kroz rebalans obezbeđeno još sredstava i u to sam sigurna a imam i obećanje gradonačelnika. Radićemo na tome da se naredne godine obezbede veća sredstva, da se to širi“, kazala je Stanković.

Odbornik Ivan Joković je takođe uputio komplimente za ovaj dokument. Istog mišljenja bio je i odbronik Bora Dimitrijević, uz konstataciju da ovaj dokument nema programa za organsku hranu, te da treba podržati i takav vid poljoprivredne proizvodnje. Međutim, prema rečima Vesne Stanković, prošle godine bila je mera za ovakvu proizvodnju ali nije bilo ni jedne aplikacije.

„Treba raditi na razvoju svesti poljoprivrednika o tome koliko je ovo područje pogodno za poljoprivrednu proizvodnju“, kazala je Stankovićeva koja redovno obilazi sela i prisustvuje tribinama u cilju što boljeg informisanja.

PODRŠKA DRŽAVE ALI I GRADA

Pohvalama se pridružio i Stefan Zankov, predsednik Skupštine Grada Zaječara.

„Prvi put smo u budžet grada opredelili određena sredstva za poljoprivredu 2017. godine kada je bilo opredeljeno 12 miliona dinara. Ubrzo je to preuzela većnica Vesna i pokazala odlične rezultate. Ranije je sve bilo zapostavljeno zbog nekih ličnih interesa, a svi su o tome pričali i kampanje su nam bile o selima. Sada se ovome pristupa krajnje ozbiljno, a sredstva su iz godine u godinu veća. Poljoprivreda je jedan od najbržih načina za rešavanje egzistencije i zato mi treba da odgovorimo sa što više sredstava“, istakao je Zankov.

Grad je podržao i projekat Naše selo koji se realizuje u dva sela sa teritorije grada, u Dubočanu i Maloj Jasikovi. U toku su edukacije a uključeni su svi relevantni faktori iz poljoprivrednog sektora, renovirane su im prostorije, poljoprivredni proizvođači su dobili pojedinačne planove za razvoj, kreće nabavka pesticida. Za sada po rečima Stankovićeve sve ide svojim tokom. Projekat traje minimum tri godine.

Odbornici su danas usvojili i Plan detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare „Heiniken Srbija“ u Zaječaru i Rešenje o obrazovanju Komisije za planove grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>