Najnovije vesti
Home / Vesti / Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: SELA BEZ ZADRUGE NE MOGU DA OPSTANU
Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: SELA BEZ ZADRUGE NE MOGU DA OPSTANU

Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: SELA BEZ ZADRUGE NE MOGU DA OPSTANU

REVITALIZACIJA STARIH I OTVARANJE NOVIH ZADRUGA JEDAN JE OD PRIORITETNIH ZADATAKA NA KOJIMA SE MORA RADITI U NAREDNOM PERIODU NA PODRUČJU ZAJEČARSKOG UPRAVNOG OKRUGA. VLADA REPUBLIKE SRBIJE OPREDELILA JE 820 MILIONA DINARA ZA RAZVOJ ZADRUGARSTVA, čulo se na danas održanoj sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga.

Prema rečima Darka Božića, državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, činjenica je da sela u Srbiji polako izumiru, a slična je situacija i na području Zaječarskog upravnog okruga. Zbog toga je Vlada Republike Srbije u 2018. godini izdvojila značajna sredstva za razvoj zadrugarstva.

„Danas u Zaječaru promovišemo zadrugarstvo, obnovu srpskog sela. Da podsetimo sve u ovom kraju da je u toku konkurs na novoformirane i postojeće zadruge, Vlada Republike Srbije je u ovom ciklusu opredelila je 820 miliona dinara za razvoj zadrugarstva. Za poljoprivrednike ovog kraja značilo bi to dosta jer nema poljoprivrede bez dobre organizacije, a treba se vratiti zadrugama, zadrugarstvu jer je to osnova da bi se sam poljoprivrednik bolje izborio na nekim drugim tržištima i da ne bi zavisio od preprodavaca i zakupaca. Tokom 2018. godine je osnovano 80 zadruga“, istakao je Božić i dodao:

„Na ovom području situacija nije baš u nekoj dobroj meri, znamo da je ovde postojalo dosta dobrih zadruga i naš zadatak je da to u narednom periodu povratimo. Razvoj zadruga povratiće ljude u ovaj kraj, obnovićemo srpska sela, zaječarska sela i sela ovog okruga“.

Problemi u zadrugarstvu na području Zaječarskog upravnog okruga se mnogobrojni, počev od imovine zadrugara do nepoverenja samih poljoprivrednika. Zbog toga, prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga, lokalne samouprave moraju da budu mnogo odlučnije u pomoći, ali i u samoj organizaciji zadruga.

„Revitalizacija starih i otvaranje novih zadruga jedan je od prioritetnih zadataka na kojima se mora raditi, pre svega, da bi sami poljoprivrednici dobili šansu da smanje svoje troškove proizvodnje, da budu konkurentni sa svojim proizvodima i ulugama na tržištu i naravno da bi imali neku veću zaradu. Period koji je iza nas, od 1996. do 2016. godine, ostavio je veliki trag u pogledu zadruga, koje su najvećim delom bile uništene, tako da je za tih 20-ak godina na području Zaječarskog okruga, nestalo 28 zadruga. Već od momenta primene novog Zakona o zadrugarstvu, od 1. janura 2017. godine do sada, registrovano je u Agenciji za privredne registre 15 zadruga, od toga 11 aktivno, 5 je novih, što dovoljno pokazuje da se država opredelila da na pravi način podstakne i same poljoprivrednike da se udružuju i naprave sebi neki novi ambijent“, rekao je Paunović.

Činjenica je da decenijama traje propadanje srpskih sela iz kojih se putuje samo u jednom pravcu, ka velikim gradskim centrima i razvijenijim zemljama. Ipak, kako je na sednici istakao Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, napredak se vidi u poslednje vreme u oblasti zadrugarstva, ali ima još dosta toga što se mora preduzeti.

„Pre dve godine smo bili ovde i želeo bih da istaknem značajnu ulogu Zaječarskog upravnog okruga koji je prepoznao značaj zadrugarstva, a tada smo vršili promociju novog Zakona o zadrugama. Da smo uradili dobar posao pokazuje i to da se danas svi zajedno nalazimo tu, nekako smo u tom delu bili usamljeni mi iz Zadržužnog saveza i sam okrug. Danas su predstavnici ministarstava, zadrugari…Napravili smo dobar tim i mislim da zadrugarstvo ima velike šanse“, rekao je Mihajlović.

Prema rečima Miloša Milovanovića, koordinatora programa FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju i jugoistočnu Evropu, polako se stiglo do završetka projekta o zadrugarstvu, koji Srbija sprovodi već tri godine, a koji je dao rezultate.

„FAO i Evropska banka su pmogli donošenju Zakona o zadrugama, sa druge stane mi smo poslednje dve godine promovisali zadrugarstvo i razvoj zadrugarstva, i uopšte zadrugarstvo kao ideju među poljoprivrednim proizvođačima ali i malim i srednjim preduzećima, zato što verujemo da je zadrugarstvo dobar odgovor na izazove globalizacije koji se susreću u sektoru agro-biznisa, gde individualno poljoprivrednici ne mogu da prežive te tržišne izazove ali udruženi mogu. Za to postoji bezbroj primera širom sveta“, rekao je Milovanović.

On je dodao da će se i u narednom periodu nastaviti sa radom u oblasti zadrugarstva jer je zadruga predstavlja način na koji poljoprivrednici mogu da funkcionišu i ostvare svoje zajedničke ciljeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>