Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sednica Okružnog štaba za vanredne situacije: „Država sve više prepoznaje značaj civilne zaštite“
Sednica Okružnog štaba za vanredne situacije: „Država sve više prepoznaje značaj civilne zaštite“

Sednica Okružnog štaba za vanredne situacije: „Država sve više prepoznaje značaj civilne zaštite“

Povodom Svetskog dana civilne zaštite, 1.marta danas je u sali Zaječarskog upravnog okruga održana svečana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. 

Obeležavanje 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere i postupke u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti.

Branislav Matić načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Sektor za vanredne situacije naglasio je da država sve više prepoznaje značaj i ulogu civilne zaštite za uspostavljanje pravovremenog i efikasanog odgovora na sve izazove i opasnosti.

„Što se tiče Zaječarskog upravnog okruga formirane su 3 specijalizovane jedinice civilne zaštite, jedinica za spasavanje iz ruševina, zaštite od požara, i jedinica za pružanje prve pomoći. Od 2014. do 2016. godine na našem području realizovane su obuke i treninzi za specijalizovane jedinice civilne zaštite. Delom je urađeno i opremanje uniformi, tako da u narednom periodu možemo očekivati da se angažuju i kao dodatne snage vatrogasnim jedinicama u slučaju potrebe za tim“, kaže Matić.

Civilna zaštita u Republici Srbiji, posle više od dve decenije ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>