Najnovije vesti
Home / Vesti / SEĆANJE NA ONE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA BOLJE SUTRA -U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana
SEĆANJE NA ONE KOJI SU DALI  ŽIVOTE ZA BOLJE SUTRA -U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana

SEĆANJE NA ONE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA BOLJE SUTRA -U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana

Povodom Dana vojnih veterana, u sklopu obeležavanja značajnih istorijskih datuma i negovanja slobodarskih tradicija,  Komanda za razvoj Timočke brigade, predstavnici Grada Zaječar, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske položili su juče vence i cveće na Spomenik palim borcima Timočke krajne u centru Zaječara.

Na nekadašnja dešavanja prisutne je podsetio pukovnik Vladica Vučković.

„Tog dana 1912. godine je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine kao poražene sa druge strane. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status veteran, a brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo je vojno ministarstvo u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12 odsto  svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve u stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima. Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, ali na žalost cena slobode je često veoma skupo plaćana, ali moram istaći da ni jedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludna. Šta više, ona je dokaz date zakletve narodu i otadžbini i uverenje da je ona osnov napretka i bolje budućnosti“, istakao je pukovnik Vučković.

On je dodao da Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi otadžbine.

„Sećanje na naše poginule saborce neće izbledeti i trudićemo se da to prenesemo i mlađim generacijama kako bi i oni nastavili našim putem, putem poštovanja i uvažavanja onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu i time sebe ugradili u bolju budućnost svih nas i svoje zemlje“, kazao je Vučković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>