Najnovije vesti
Home / Kultura / SEĆANJE NA DAN OSLOBOĐENJA ZAJEČARA U DRUGOM SVETSKOM RATU, POLOŽENI VENCI I ODATA POŠTA ŽRTVAMA
SEĆANJE NA DAN OSLOBOĐENJA ZAJEČARA U DRUGOM SVETSKOM RATU, POLOŽENI VENCI I ODATA POŠTA ŽRTVAMA

SEĆANJE NA DAN OSLOBOĐENJA ZAJEČARA U DRUGOM SVETSKOM RATU, POLOŽENI VENCI I ODATA POŠTA ŽRTVAMA

Povodom Dana oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu, na Spomen kosturnici, na Starom groblju u Zaječaru, juče su položeni venci i odata pošta poginulima. Za Dan oslobođenja Zaječara je zabeležen 7. septembar, ali su na jučerašnji dan otpočele borbe za oslobođenje. Zaječar je bio slobodan samo jedan dan jer su ga okupirale nemačke snage koje su se povlačile iz Grčke, a konačno oslobođenje doživeo je 8. oktobra.

Više o značaju ovog dana govorio je predsednik SUBNOR-a Dragoljub Nikolić.

-Došlo je vreme kada se više pažnje posvećuje Prvom a manje Drugom svetskom ratu, iako su oni za srpski narod bili podjednako važni. U obadva rata je bilo dosta žrtava. Kod nas Drugi svetski rat gubi na značaju i zato smo mi kao SUBNOR dužni da poštujemo događaje, ljude, žrtve i značaj Drugog svetskog rata. U Zaječaru je nekad 7. septembar bio Dan grada a sada grad nema svoj dan kada slavi oslobođenje. I zaječarska Pivara je nekada nosila naziv 7. septembar. Septembarske svečanosti su decenijama obeležavane u ovom gradu. Situacija je slična u čitavoj Srbiji i okolini. Septembra i oktobra su dani kada je oslobađana čitava istočna Srbija. Bor je konačno osobođen 3. oktobra, Zaječar 8. oktobra, Boljevac i Knjaževac 10. oktobra, a onda i Beograd 20. oktobra.  Zaječar je u ovom ratu imao oko četiri hiljade žrtava i to ni na koji način ne treba potcenjivati. Značaj obeležavanja ovog dana je veliki i o tome treba pričati mlađim generacijama, istakao je Nikolić.

On je podsetio prisutne na događaje koje su se desili u to vreme, na ogromne ljudske žrtve i materijalnu štetu.

Vence su položili predstavnici Gradske uprave, zaječarskog Garnizona, udruženja vojnih penzionera i boračkih organizacija.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>