Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Sat za našu planetu! Ugasite svetla!
Sat za našu planetu! Ugasite svetla!

Sat za našu planetu! Ugasite svetla!

SVI STANOVNICI SVETA MOGU SE UKLJUČITI U OVU AKCIJU

„Sat za našu planetu“, akcija koja se ove godine po deseti put obeležava širom sveta, održava se u subotu, 25. marta u periodu od 20.30 do 21.30 sati.

Globalna akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, biće obeležena na svim kontinentima. Ideja je da se ugase svetla zbog uštede energije.

Kao i prethodnih godina i ove se akciji priključuje grad Zaječar, te će u subotu od 20:30 do 21:30 na gradskom trgu biti ugašena javna rasveta. Za učešće u akciji do sada se prijavila i OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, a poziv je za sve zainteresovane učesnike da se priključe akciji otvoren do subote.

Suočavanje sa posledicama klimatskih promena mora postati naša realnost, a WWF nas na to podseća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za našu planetu.
Suština akcije „Sat za našu planetu“ nije ušteda električne energije ušteđene prilikom tog sata isključivanja, već da se jednim takvim vizuelnim efektom ukaže svih na važnost svakodnevnog delovanja. WWF je pozvao sve gradove i opštine da se uključe u ovu akciju tako što će u subotu, 25. marta, isključiti javnu i dekorativnu rasvetu koja osvetljava glavne znamenitosti grada ili tragove.

„Sat za našu planetu“ pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2.200.000 stanovnika Sidneja učestvovalo gašenjem svetala. Sledeći primer Sidneja, mnogi drugi gradovi širom sveta prihvatili su događaj i pridružili mu se već sledeće godine.


Prošle godine ova akcija je sprovedena u 178 zemalja širom sveta i ušla u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana. U Srbiji je prošle godine učestvovalo 85 gradova, 180 škola, 92 nevladine organizacije i 75 kompanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>