Najnovije vesti
Home / Boljevac / Sastanak u Zaječarskom upravnom okrugu: „OTVORENA UPRAVA JE DOBRA UPRAVA“
Sastanak u Zaječarskom upravnom okrugu: „OTVORENA UPRAVA JE DOBRA UPRAVA“

Sastanak u Zaječarskom upravnom okrugu: „OTVORENA UPRAVA JE DOBRA UPRAVA“

U velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga danas je održan informativni sastanak posvećen predstavljanju Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu  u Republici Srbiji za 2016. i 2017. godinu.

Na sastanku su govorili  Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave,  Dragana Brajović, savetnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Bojana Selaković, direktor TACSO Resursni centar Građanske inicijative i Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak je rekao da je ideja da građani s obzirom da su poreski obveznici imaju pravo da budu informisani.

„Otvorena uprava je dobra uprava. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave želi da pokrene što više inicijativa koje dolaze sa lokala, da sastavni deo novog Akcionog plana koji se izrađuje za celu Srbiju bude i predstavljen i prisutan sa inicijativama iz istočne Srbije“, rekao je Bošnjak.

Dragana Brajović, savetnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kaže da Partnerstvo za otvorenu upravu  predstavlja međunarodnu inicijativu čija je svrha obezbeđivanje podrške i većeg angažovanja vlada širom sveta u cilju poboljšanja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, kroz izgradnju poverenja javnosti.

„Drugi Akcioni plan je usvojen u novembru 2016.godine a završava se u junu 2018.godine, sadrži 14 mera koje su posvećene pristupu informacijama, učešću javnosti“, kaže Brajović.

Bojana Selaković, direktor TACSO Resursni centar Građanske inicijative kaže da je osnovni princip Partnerstva za otvorenu upravu upravo otvorenost ka građanima.

„Kroz ovaj i kroz slične sastanke ćemo podsticati dodatno partnerstvo između organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava“, kaže Selaković i dodaje da to sve podrazumeva inovacije kada su u pitanju informatori o radu lokalnih samouprava kao i određene mere iz oblasti fiskalne transparentnosti.

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga ovom prilikom je rekao da je država  mnogo toga uradila kada je u pitanju približavanje uprave građanima i to donošenjem tri zakona, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja i Zakon o upravnom postupku.

„Ne sumnjam da će jedna ovakva akcija partnerstva za otvorenu upravu dati svoj doprinos, da građani imaju određenu kontrolu nad ljudima koje su birali. To će doprineti tome da  državni organi n svoj posao obavljaju što kvalitetnije i što bolje“, istakao je Paunović.

TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa, u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije (RARIS) iz Zaječara i uz podršku Ministarstva državne uprave i  lokalne samouprave organizuje ovaj sastanak za organizacije civilnog društva, organe  jedinica lokalne samouprave iz Zaječara, Bora, Knjaževca, Negotina, Kladova, Majdanpeka, Boljevca i Sokobanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>