Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Saslušanjem svedoka juče nastavljen pretres protiv Milene Trajković i Saše Mirkovića -NALOGE USMENO IZDAVALI I GRADONAČELNIK I PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA
Saslušanjem svedoka juče nastavljen pretres protiv Milene Trajković i Saše Mirkovića -NALOGE USMENO IZDAVALI I GRADONAČELNIK I PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA

Saslušanjem svedoka juče nastavljen pretres protiv Milene Trajković i Saše Mirkovića -NALOGE USMENO IZDAVALI I GRADONAČELNIK I PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA

Juče je u zaječarskom Osnovnom sudu nastavljen glavni pretres u postupku protiv bivšeg predsednika Skupštine grada Saše Mirkovića i bivše šefice kabineta gradonačelnika Milene Trajković.

Podsećanja radi, Mirković je uhapšen 11. septembra zajedno sa svojom saradnicom zbog sumnje da su oštetili budžet grada Zaječara za oko 14 miliona dinara. Sud je već na prvom pretresu, 19. oktobra, na zahtev Mirkovićevih advokata, doneo odluku da mu se oduzme putna isprava, da mu se ukine zatvorski i odredi kućni pritvor. Na jučerašnjem pretresu sudija je izjavio da na snazi i dalje ostaje rešenje o kućnom pritvoru. Mirkovićevi advokati Nataša Tošić i Petar Ivanović zadovoljni su dosadašnjim tokom suđenja. Oni su juče podneli zahtev sudu za ukidanje kućnog pritvora, tačnije žalili su se na rešenje Osnovnog suda u Zaječaru po kome je Mirković stavljen u kućni pritvor, jer po njihovom mišljenju nema osnova za to, a spremni su i da polože jemstvo.

Suđenje je inače nastavljeno juče ispitivanjem svedoka – Danijele Miletić, šefa Odeljenja za finansije Grada Zaječara i Dragane Tošić Stojković, stručnog savetnika. Paketići su nabavljeni od firme “Ofi Kompani” sa sedištem na Novom Beogradu. Firma, koja se mahom bavi prodajom igračaka, u vlasništvu je Gorana Boškovića, koji je takođe juče trebao da se pojavi u svojstvu svedoka. Njemu rešenje nije ni uručeno jer nije nađen na prijavljenim adresama, ali bi on trebao da se pojavi na nekom od narednih suđenja.

KO JE NALOGODAVAC I NA KOJOJ SEDNICI GRADSKOG VEĆA JE DONETA ODLUKA?

Svedok Danijela Miletić je juče kazala da za 2013. godinu u planu nije bila predviđena aproprijacija za kupovinu paketića. Miroljub Trajković, advokat optužene Milene Trajković insistirao je na odgovoru ko joj je bio nalogodavac.

-Nalogodavac za sve mi je bio gradonačelnik, ali mi je usmeno rečeno da će mi naloge izdavati i predsednik Skupštine grada. Obojica su mi to više puta rekli. Inače, kao što je to u slučaju paketića, ako aproprijacija nije planirana onda se za to podnosi zahtev gradskom veću ili Skupštini. Oni su to usmeno tražili iz tekuće budžetske rezerve. Nikada nismo vršili plaćanje pre nego što se donese odluka na Gradskom veću. Mirković me nikada nije zvao u vezi paketića, niti
u vezi njihovog plaćanja. Po zakonu grad i Gradsko veće imaju pravo da koriste budžetsku rezervu. Meni je stigao zaključak Gradskog veća da se uveća aproprijacija u pogledu paketića, istakla je Miletić na jučerašnjem pretresu.
Mirković je insistrirao i da odgovori na kojoj sednici je doneta ta odluka, na redovnoj ili telefonskoj, jer je po njegovim rečima gradonačelnik imao običaj da često drži telefonske sednice. Tražio je odgovor od Miletićeve i da li je prisustvovala nekoj telefonskoj sednici ili dobijala zapisnike sa njih.

-Ne sećam se da sam prisustvovala takvim sednicama, samo onim na kojima se odlučivalo o budžetu, kada je bio u pitanju rebalans budžeta ili šestomesečni izveštaj, dodala je Miletić. A koliko je telefonskih sednica tada bilo održano ona nije znala da kaže.

GRADSKE SLUŽBE IMALE SU VREME DA OZAKONE NABAVKU PAKETIĆA
Svoje nalaze i mišljenja iznela je juče na suđenju i diplomirani ekonomista Dragana Tošić Stojković, stručni savetnik.
-Posao u vezi nabavke paketića je propust stručnih službi Grada Zaječara. Od momenta inicijative do nabavke je proteklo tri meseca. Stručna lica službe Gradske uprave imala su vreme da to zakonski sprovedu, postojala je znači mogućnost da se to zakonski organizuje, rekla je Stojković.

Na jučerašnjem pretresu nije bio prisutan veštak već stručni savetnik pa je advokat Trajković imao primedbu na to. Njegov predlog je bio da se na saslušanje pozove i veštak Novica Jovanović, da se i on izjasni. I advokat Gramić je imao primedbi na nalaz veštaka. On je tražio da se prvo sasluša veštak a potom stručni savetnik, ali je sud to odbio.
Naredni pretres je zakazan za 10. novembar u 10.30 sati. Tada se očekuje da se na pretresu pojavi i Goran Bošković.

NATAŠA TOŠIĆ: TRAŽIMO UKIDANJE KUĆNOG PRITVORA- OVO JE ČIST POLITIČKI PROCES

Mirkovićevi advokati smatraju da, što se tiče toka suđenja i odbrane, sve ide u željenom pravcu, jer se sprovode dokazi koje su oni predložili. Njegova advokatica Nataša Tošić je tim povodom za ,,Timok’’ izjavila:
-Danas je saslušan i naš stručni savetnik za finansijsku oblast, Dragana Tošić Stojković, koja je u potpunosti opovrgla veštašenje veštaka Novice Jovanovića, iz koga se jasno zaključuje da naš branjenik Saša Mirković sa pozicije predsednika Skupštine Grada apsolutno nije imao nikakve veze niti kontakte sa aproprijacijama, tačnije sa plaćanjima koja je vršio tadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović. Mirković nije imao veze ni sa aproprijacijama i plaćanjima koja su vršena po rešenjima i zaključcima Gradskog veća Zaječara. Na sledećem pretresu očekujemo da glavni pretres bude okončan. Danas smo već podneli zahtev i za ukidanje kućnog pritvora osumnjičenom Saši i tražili da se našem branjeniku vrati putna isprava, pasoš. Smatramo da su svi dokazi, zaključno sa današnjim danom, koje je tužilaštvo predložilo i kojima se tereti Mirković opovrgnuti upravo na današnjem pretresu. Obzirom da je za ovo krivično delo zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina smatramo da nema elemenata da on ostane u kućnom pritvoru jer nije ispunjen za to ni jedan zakonski uslov. Spremili smo jemstvo da položimo, ali će to oceniti sud, istakla je Tošić.

Ona smatra da je ovo čist politički proces.

-To je čist politički proces bez ijednog valjanog dokaza. Ovo što je Saša u kućnom pritvoru za krivično delo za koje je zaprećena ovakva kazna u mojoj praksi meni do sada nije bilo poznato, kazala je Tošić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>