Najnovije vesti
Home / Hronika / Saša Mirković: ODLUKA JE POLITIČKA -Ničić: SRAMNO MALA KAZNA SPRAM UČINJENOG DELA PLJAČKE NARODNOG NOVCA
Saša Mirković: ODLUKA JE POLITIČKA -Ničić: SRAMNO MALA KAZNA SPRAM UČINJENOG DELA PLJAČKE NARODNOG NOVCA

Saša Mirković: ODLUKA JE POLITIČKA -Ničić: SRAMNO MALA KAZNA SPRAM UČINJENOG DELA PLJAČKE NARODNOG NOVCA

Sudsko Veće Osnovnog suda u Zaječaru danas je izreklo nepravnosnažnu presudu Saši Mirkoviću u trajanju od godinu dana zatvora, jer je koristeći službeni položaj predsednika Skupštine Zaječara, oštetio budžet za nabavku  novogodišnjih paketića u iznosu od 13.960.799,90 dinara. Na ovu presudu advokati Mirkovića uložiće žalbu.

Ujedno je izrečena presuda i Mileni Trajković, koja je u doba nabavke spornih paketića bila član Gradskog veća, na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam meseci.

„Na osnovu izvedenih dokaza, smatramo da je Mirković kriv za delo koje mu se stavlja na teret i zato je naša odluka bila ovakva – obrazložio je sudija Živković i dodao:

„Smatramo, takođe, i da je Trajkovićeva kriva, ali ne u meri kao Mirković, zbog čega smo joj, iako je Tužilašto tražilo da se ona osudi na pola godine zatvora, odredili kaznu od osam meseci uslovno.

- Smatram da je ovo politička presuda i uložićemo žalbu – kazao je ogorčeno Mirković.

„Ovde nije doneta presuda na osnovu zakona nego je doneta presuda na osnovu onoga što je rekao neki pojedinac. Ni na jedan način tužilaštvo ovde nije dokazalo krivicu ni meni, ni, rekao bih Mileni, ali u to neću da zalazim, Milena govori sama za sebe. Ja nisam bio čovek koji ima službena ovlašćenja da tako nešto radi, niti je radio, i drago mi je da se ovo nastvalja. Danas u saradnji sa mojim drugovima i predsednikom Narodnog radničkog pokreta Sašom Grudićem i Vilibaldom Erićem, krećemo u kampanju za gradonačelnika Beograda koja je već objavljena i ova rašomonijada pravna  je upravo zbog toga“, kaže Mirković.

Prema rečima advokata Saše Mirkovića, Nataše Tošić, ovaj predmet će sigurno završiti na sudu u Strazburu, jer su sva ljudska prava ovom presudom ugrožena, jer protiv Mirkovića, prema njenim rečima, ne postoji ni jedan dokaz koji ukazuje na njegovu krivicu.

„Ja ovaj predmet već vidim u Strazburu pred Evropskim sudom za zaštitu ljudskih prava jer su sva ljudska prava mog branjenika povređena. Saša nikad nije trebalo da bude u pritvoru, nikad nije bilo osnova da Saša Mirković jedan dan bude lišen slobode. Na žalost, posle tri meseca politički proces je završen, Saša je osuđen na godinu dana zatvora, samo ne znam na osnovu čega jer ni jedan dokaz, ni posredan, ni neposredan, nije ukazivao na njegovu krivicu. Protiv postupajućeg sudije i protiv više sudija Osnovnog i Višeg suda, tužilaštva i gradonačelnika Boška Ničića i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, podnete su krivične prijave Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela od starne sudija i tužilaca. Kada presudu dobijemo pismeno, uložićemo žalbu u roku od 8 dana Višem sudu u Zaječaru. Stićićmo do Ustanovnog suda a i do Strazbura, gde ćemo verovatno i na žalost morati da tražimo pravdu i tužimo Srbiju“, ističe Tošić.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je, povodom izricanja nepravosnažne kazne zatvora Saši Mirkoviću od godinu dana, u izjavi za Radio Magnum naveo da je reč o „sramno maloj kazni spram učinjenog dela pljačke narodnog novca“.

„Kad neko ošteti grad i gradski budžet za 14 miliona dinara, naručujući mimo zakona poklone kao pijani milioner, onda je kazna od samo godinu dana zatvora zaista politička presuda. Političkim pritiscima i galamom, uništitelj Zaječara, Saša Mirkovic i njegova kompanija, uspeli su da postignu cilj i izdejstvuju sramno malu kaznu spram učinjenog dela pljačke narodnog novca. Poruka ovakve presude može jedino biti da se lopovluk isplati ali se ja nadam da ovo neće proći kod viših sudskih instanci koje će se ovim slučajem još baviti! Mirković i njegovi ortaci u pljačkanju Zajecara moraće, kad tad, da polože račune za još brojna krivična dela zbog građana Zaječara i sakrivanja iza politike, tu im ništa ne može pomoći!“, kaže Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>