Najnovije vesti
Home / Vesti / Saborna crkva u Zaječaru dobija prodavnicu crkvenih relikvija i manastirskih proizvoda -RADOVI NA HRAMU U KOTLUJEVCU DO KRAJA GODINE (VIDEO)
Saborna crkva u Zaječaru dobija prodavnicu crkvenih relikvija i manastirskih proizvoda -RADOVI NA HRAMU U KOTLUJEVCU DO KRAJA GODINE (VIDEO)

Saborna crkva u Zaječaru dobija prodavnicu crkvenih relikvija i manastirskih proizvoda -RADOVI NA HRAMU U KOTLUJEVCU DO KRAJA GODINE (VIDEO)

RADOVE VREDNE PREKO 20 MILIONA DINARA FINANSIRA GRAD ZAJEČAR

U dvorištu Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, uveliko se izvode radovi na izgradnji prodavnice crkvene robe i manastirskih proizvoda Eparhije timočke i drugih manastira pravoslavne crkve. Radovi na izgradnji prodavnice vredni su oko tri miliona dinara, a toliko će koštati i proširenje podrumskih prostorija, čiji su radovi, takođe u toku. Završetak radova planiran je do kraja ove godine.

„Prodavnica se gradi po projektu Eparhije timočke, a finansira se iz  gradskog budžeta, tačnije zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja nam je pomogla u ovom projektu. U upravnoj zgradi Eparhije timočke takođe su otpočeti veliki radovi. Tamo je u toku kopanje podruma, koji do sada nije postojao, odnosno on je postojao u jednom malom delu ali je sada podrum potpuno raskopan i on će nam služiti kao jedna velika kotlarnica za čitav kompleks Eparhije timočke, eparhijskog dvora, crkvenih stanova, upravne zgrade…Ovo je jedan veliki projekat koji mi ne bismo mogli da realizujemo bez pomoći lokalne samouprave, kaže đakon Uroš Pamučar, sekretar Eparhijskog Upravnog odbora i Eparhije timočke.

Prodavnica crkvene robe i manastirskih proizvoda biće otvorena do kraja ove godine.

DO KRAJA GODINE I NOVA FASADA NA KOTLUJEVAČKOM HRAMU

Plan je takođe da se do kraja ove godine uradi i fasada na Vaznesenjskom hramu u Kotlujevcu.

„Grubi radovi su skoro završeni, ali ima još dosta da se radi. Sad ide ukrašavanje hrama. To je takođe jedan veliki projekat koji finansira Gradska uprava Zaječara. Vrednost tih radova spolja je 14,5 miliona dinara. U drugoj fazi, koja će se realizovati u narednoj godini, radiće se ograda oko hrama, kao i freske u samom hramu“, dodaje đakon Pamučar i dodaje:

„Što se tiče izrade fresaka u opticaju je nekoliko majstora, koji su se već pokazali u negotinskom kraju i koji su oslikali nekoliko crkava, nedavno i manastir Vratnu“.

U PLANU I IGRAONICA ZA DECU

Prostor Timočke eparhije trebalo bi u nekom budućem periodu da bude upotpunjen i igraonicom za decu.

„U donjem uglu planirana je igraonica za decu na otvorenom, jedan zabavni park. Taj plan postoji već neko vreme. Za sada nismo u mogućnosti to da realizujemo, ali se nadamo da će i taj projekat doći na realizaciju. To bi bio jedan park gde bi se naša deca okupljala, s obzirom na to, da u centru grada nema takve igraonice za decu“, kaže đakon Pamučar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>