Najnovije vesti
Home / Vesti / Sa Popove plaže u Zaječaru danas poslata važna poruka: ZNATI PRUŽITI PRVU POMOĆ, ZNAČI SPASITI NEČIJI ŽIVOT (FOTO)
Sa Popove plaže u Zaječaru danas poslata važna poruka: ZNATI PRUŽITI PRVU POMOĆ, ZNAČI SPASITI NEČIJI ŽIVOT (FOTO)

Sa Popove plaže u Zaječaru danas poslata važna poruka: ZNATI PRUŽITI PRVU POMOĆ, ZNAČI SPASITI NEČIJI ŽIVOT (FOTO)

Međuregionalno takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja održava se danas na Popovoj plaži u Zaječaru. 18 ekipa iz Zaječara  Majdanpeka, Merošine, Niša, Vranja, Prokuplja, Trgovišta, Požarevca i Petrovca na Mlavi, bore se za titulu najbolje ekipe sa područja južne i istočne Srbije. U revijalnom delu takmičenja, stečeno znanje u pružanju prve pomoći, pokazala je ekipa „petlića“ zaječarskog Crvenog krsta.

Na žalost nesreće se dešavaju svuda oko nas i nikada ne znate kada ćete se naći u situaciji da pomognete nekom i spasete mu život. Može to biti neko ko vam je blizak ili možete postati heroj potpunom strancu. Zbog toga je od velike važnosti znati osnove pružanja prve pomoći, još od malih nogu. Takva slika i poruka, poslata je danas sa Popove plaže u Zaječaru, gde se održava Međuregionalno takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja. Preko 200 mladih ljudi danas je pokazalo stečeno znanje iz ove oblasti, a najbolji sa ovog takmičenja, učestvovaće septembra na Državnom takmičenju u Beogradu.

„Danas se održavaju dva međuregionalna takmičenja, jedno je u Beogradu gde se takmiče organizacije iz zapadne i centralne Srbije, dok se drugo takmičenje održava ovde u Zaječaru, gde je domaćin zaječarski Crveni krst i gde učestvuju ekipe iz južne i istočne Srbije. Ovde je 10 organizacija Crvenog krta koje će imati 7 ekipa u kategoriji podmladka i 7 ekipa u kategoriji omladine. Osim takmičenja u prvoj pomoći, realizuje se i takmičenje u realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja koje je ključno za uvežbavanje ekipa u samim simulacijama povreda i razbijanja straha od takvih vrsta nesreća. Danas se u realističkom prikazu takmiče 3 ekipe“, istakla je Branka Kapetanović iz Crvenog krsta Srbije i dodala da je veoma važno da deca, omladina ali stariji, znaju da pruže pomoć u neželjenim situacijama:

„To su veštine koje su života vredne, s toga nemojte se ustručavati da naučite i savladate ih. Jednostavne su i svako ih može primeniti. Sam cilj ovakvim takmičenja je da se prva pomoć kao program i kao veština koja je jako bitna i ključna za sve nas, nauči, kako bi znali da pomognemo sami sebi ali i drugima u nesreći. Ono što je jako bitno je da se ta svest kod mladih proširi i iz tog razloga realizujemo takmičenje na svim nivoima“.

Poznavanje i pružanje prve pomoći potrebno je svima i trebalo bi da bude deo opšte kulture, smatraju organizatori. Tome u prilog idu i istraživanja koju  su pokazala da je pomoć koju pruža osoba koja se neposredno zatekne na mestu nezgode početna i veoma važna karika u spasavanju ljudskih života.  Prema rečima Vladana Markovića, sekretara Crvenog krsta Zaječar, cilj je da od sledeće godine, prva pomoć bude sastavni deo obrazovnog programa.

„Posle sedam godina Crveni krst Zaječar je ponovo domaćin jednog ovakvog takmičenja od Požarevca, Vranja pa sve do Kladova. Crveni krst Zaječar učestvuje sa dve ekipe, u revijalnom delu nastupili su naši „petlići“ sa kojima već drugu godinu radimo i nadamo se da ćemo za nekoliko godina biti prvaci države, a ko zna možda i Evope. Ovo takmičenje je veoma bitno za nas zato što smo oformili jednu grupu saradnika i ono što je naš cil je da sledeće godine prva pomoć bude sastavni deo u svim osnovnim školama i da svaka osnovna i srednja škola ima svoju ekipu, kako bi decu i mlade naučili o značaju prve pomoći a i kako bi imali dobre ekipe i učestvovali na takmičenjima“, istakao je Marković i dodao da takmičenje ne bi bilo organizovano bez pomoći volontera Crvenog krsta, saradnika i podrške lokalne samouprave.

Učesnike takmičenja pozdravio je i predsednik Komisije za pružanje prve pomoći Crvenog krsta Srbije doktor Blanislav Ljiljak i predsednica Crvenog krsta Zaječar Ivanka Jović.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>