Najnovije vesti
Home / Ritam grada / RUKOVODSTVO ZAJEČARA ZADOVOLJNO POSTIGNUTIM REZULTATIMA: RAČUN GRADA U PLUSU, FINANSIJSKA SITUACIJA STABILIZOVANA
RUKOVODSTVO ZAJEČARA ZADOVOLJNO POSTIGNUTIM REZULTATIMA: RAČUN GRADA U PLUSU, FINANSIJSKA SITUACIJA STABILIZOVANA

RUKOVODSTVO ZAJEČARA ZADOVOLJNO POSTIGNUTIM REZULTATIMA: RAČUN GRADA U PLUSU, FINANSIJSKA SITUACIJA STABILIZOVANA

Finansijska situacija u Gradu Zaječaru se stabilizovala, istakao je na nedavno održanoj konferenciji za novinare Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara. On je kazao i da je očigledno da grad ima poseban tretman od strane Vlade Republike Srbije od kad  ova garnitura vodi grad. Od sredine juna do sada za brojne isplate dato je ukupno preko 560 miliona dinara ili oko pet miliona evra. 26. decembra u budžetu grada je, pre isplata zarada, bilo oko 182 miliona dinara na računu. To je, kako je Ničić istakao, dobra vest imajući u vidu raniji period kada je grad stalno bio u blokadi.

-Neke cifre govore u prilog svemu onome što je do sad urađeno na saniranju. Mislili smo da će ova godina i sledeća biti godine sanacije, uvođenja reda u  javne finansije, završetka likvidacionih postupaka koji su otvoreni četiri godine ranije i nisu pipnuti, da ćemo raditi na otvaranju novih firmi koje će početi zaista da rade a ne da figurativno stoje na papiru i da prave dugove. Mislim na smo na tom planu mnogo uradili, rekao je Ničić.

On je na konferenciji u Gradskoj upravi govorio o brojim isplatama, završenim likvidacijama preduzeća i ustanova, o redovnim isplatama plata zaposlenih, isplaćenim dugovanjima za kredite, struju, vodu, grejanje…

Od likvidacija do sada je isplaćeno 79.515.782 dinara i ostalo je još samo milion dinara. Za svih 11 ustanova i preduzeća izmirene su obaveze i dugovanja i u redovnom su postupku pred organima. Neke ustanove i preduzeća su već ugašene, a neki će biti. Tri firme su u postupku osnivanja, JP Održavanje, JP Planiranje i izgradnja i Ustanova Pozorište Timočke krajine i Centar za kulturu „Zoran Radmilović“. Samo tu je 80 miliona potrošeno.

-Što se tiče zarada one su kasnile, a govorimo o Gradskoj upravi Zaječar. Od aprila kada sam došao, početkom juna je bila isplaćena plata prvi deo za april, a sada je isplaćen drugi deo za novembar mesec. Zarade su kompletno isplaćene u dan. Sada je isplaćeno 208 miliona i kod zarada nema kašnjenja ni jedan jedini dan. Za jubilarne nagrade radnika do sada je isplaćeno 652.000 i nema ni jedan zahtev za isplatu.  Za porodilje je od maja do novembra isplaćeno 6.108.000, za stipendije 1.500.000 i nema neisplaćenih stipendija, u toku je postupak i konkurs za dodelu novih stipendija. Isplata nema poslednja dva meseca , ali će biti isplaćeno onima koji je dobiju. Jednokratne pomoći isplaćene su u iznosu od 1.618.000 dinara, za udruženja i verske zajednice isplaćeno je 4.632.000, za poljoprivredu 5.764.000, konkursi idu i dalje i sve se isplaćuje. Fondaciji za podsticaj rađanja je isplaćeno 1.980.000 i nema ni jedan zahtev za vantelesnu oplodnju. Za zaštitu životne sredine je isplaćeno 14.668.000, uglavnom za poslove vezane za vodovodnu mrežu i  sanacije. Rate za kredit se plaćaju u dan, do sada je isplaćeno 28.817.000, kamate se takođe plaćaju u dan i isplaćeno je 20 miliona. Dug Štrabagu od 2013. godine i 2014. godine je isplaćen u iznosu od 42.354.000, Vodovodu kome se dugovalo isplaćeno je 11.668.000, jer voda godinama nije plaćana. Za struju je isplaćeno 2.500.000 dinara, za Gradsku upravu i ustanove, za grejanje 34.500.000. Za osnovne i srednje škole, što se tiče grejanja, struje, jubilanih nagrada, osiguranja i svih ostalih troškova, isplaćeno je 92.875.000 dinara, a dugovi su se godinama gomilali i svi su isplaćeni, istakao je Ničić.

Ovih dana je i za nabavku javne rasvete isplaćeno 7.000.000 dinara kako bi se zamenile sijalice po gradu jer je veliki pritisak građana. Grad ima samo jednu korpu, ali će u neko dogledno vreme nabaviti još dve kako bi moglo da se intenzivno radi na zameni sijalica.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>