Najnovije vesti
Home / Društvo / Romi u Zaječaru tradicionalno obeležavaju „Bibijako Đive“
Romi u Zaječaru tradicionalno obeležavaju „Bibijako Đive“
Foro: Živojin Zdravković

Romi u Zaječaru tradicionalno obeležavaju „Bibijako Đive“

Danas je u organizaciji Društva Roma Zaječar obeležena romska tradicionalna slava „Bibijako Đive“.

Na rodnom drvetu koje se nalazi iznad gradskog bazena na Kraljevici, Romi su obavili  sam čin slave uz paljenje sveća i molitvom za najmlađe.

„Bibijako Đive“ je praznik  koji pravoslavni Romi širom sveta slave kao zaštitnicu svoje dece „Isceliteljku Bibiju“. U duhu tradicije danas je bilo i u Zaječaru.

Na Trgu oslobođenja Romi su se veselili uz orkestar trubača. Igralo se i kolo uz upaljenu sveću i obeležja slave. Gosti su se nakon toga uputili na Kraljevicu gde je obavljen sam čin slave uz paljenje sveća i molitve za najmlađe. Običaj je da se nakon paljenja sveća učesnici okupe oko rodnog drveta i u horu izvikuju na svom jeziku jednostavne molitve od jedne rečenice.

-Poželeo bi srećnu slavu svim Romima Srbije i sveta i da našu Tetku Bibiju slave u zdravlju i veselju. Ovo je najlepši praznik za nas. Ovo je dan kada se svi Romi udružuju, kada se zaboravljaju sve nesuglasice i probleme, rekao je Miljan Rašić, predsednik Društva Roma i koordinator za romska pitanja pri Gradskoj upravi.

Ove godine kolačar je bio Božin Mladenović.

-Pozdravljam sve Rome i čestitam im slavu gde god da su. Svima bi poželeo da dugo godina slave ovu slavu, dodao je Mladenović.

Pošto upale sveće, Romi se okupe oko rodnog drveta i u horu izvikuju na svom jeziku jednostavne molitve od jedne rečenice. Najčešća molitva glasi: „Daj nam tetka Bibija zdravlja, daj nam pasulja“, a takođe se čuje i molitva „Tetka Bibijo, daj malo od tvoga zdravlja i našoj deci“.

Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške dok joj prilazi mnoštvo dece. Ikona čudotvorne Bibije izuzetno se poštuje, mada su retke romske kuće koje imaju ikonu zaštitnice. Na romskom jeziku bibi znači tetka, strina i babica, a deminutiv te reči je bibijori.


Foto: Živojin Zdravković

Po predanju, Tetka Bibija je živela početkom 19. veka, kada su bolesti odnosile mnoge dečije živote. Lutajući sa svoja dva jareta jedne zimske večeri, u kuću ju je primila jedna siromašna porodica. Dali su joj poslednju koricu hleba koju su imali i ponudili joj prenoćište. Tokom noći, tetka Bibija je pomoću svojih lekovitih trava uspela da izleči decu u kući, koja su bolovala od kolere.

Ono što simbolizuje ovaj praznik za Rome je nagoveštavanje ispraćaja zime i dolazak dugo željenog proleća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>