Najnovije vesti
Home / Ritam grada / RODITELJI ĆE OD 1. SEPTEMBRA DOBIJATI SMS PORUKU AKO IM DETE IZOSTANE SA ČASA!
RODITELJI ĆE OD 1. SEPTEMBRA DOBIJATI SMS PORUKU AKO IM DETE IZOSTANE SA ČASA!

RODITELJI ĆE OD 1. SEPTEMBRA DOBIJATI SMS PORUKU AKO IM DETE IZOSTANE SA ČASA!

Uvođenje e-dnevnika koje je planirano za 1. septembar, podrazumeva veliki broj novina, kako za nastavnike, tako i za učenike. Jedna od najvećih izmena, koja će iznenaditi učenike, jeste slanje sms poruka roditeljima svai put kada njihovo dete izostane sa časa.

E-prosveta je sistem koji je prevashodno usmeren ka školama, nastavnicima, učiteljima i roditeljima, i potpuno je besplatan, piše Telegraf.

KAKO ĆE FUNKCIONISATI E -DNEVNIK?

– nastavnik će moći da vidi samo svoje ocene
ovim je onemogućeno tzv. prepisivanje ocena, gde je učenik recimo imao iz matematike 4, iz srpskog 4, pa će i iz fizike i hemije takođe dobiti 4. Sistem je tako podešen da ne dozvoljava nastavniku da ulazi u ocene učenika iz drugih nastavnih jedinica.

– izostanci će se roditeljima slati sms-om
kada učenik izostane sa nekog časa, roditelj će dobiti sms poruku da njegovo dete neopravdano odsustvuje. Ovim, Ministartsvo želi da smanji broj izostanaka u školama, jer se neretko dešava da škole imaju izjednačen broj izostanaka i učenika.

– nastavnici neće moći sami da brišu i menjaju ocene u e-dnevniku
kada nastavnik jednom unese ocenu u e-dnevnik, neće moći sam da je briše i prepravlja, već će morati da šalje zahtev direktoru škole da odobri izmenu. Ovim će se u svakom momentu znati ko, kada i zbog čega unosi izmene u e-dnevnik.

– roditelji neće odmah moći da imaju pristup e-dnevniku
Budući da je ovo pilot projekat koji tek treba da se testira, roditelji neće moći odmah da psristupe. Prvo će biti potrebno da svi nastavnici i razredne starešine nauče da unose podatke u e-dnevnik, a nakon toga će biti organizovani sastanci sa roditeljima, kako bi dobili lozinke za pristup i naučili da gledaju ocene za svoje dete. Roditelj će moći da vidi podatke koje je mogao i do sada, a to su ocene , pohvalnice, i izostanci.

– direktor škole koja primenjuje e dnevnik moći će da dobije podatke o školi u realnom vremenu
u svakom momentu direktor škole može da vidi kako se kotira njegova škola u odnosu na druge koje imaju e-dnevnik. To rangiranje će se pratiti na osnovu izostanaka i ocena učenika, i dostignuća na takmičenjima

– roditelj će ocene u e-dnevniku videti 2 dana kasnije
u dogovoru sa psiholozima odlučeno je da roditelj ocenu u e-dnevniku vidi posle dva dana. Ovim dete ima vremena da ode kući, odluči kako će objasniti roditeljima ako je u pitanju loša ocena, i smiri njihove burne reakcije koje bi usledile, ako bi roditelj automatski po unosu, mogao da vidi ocene

– postojaće koordinator koji će voditi računa o funkcionisanju e-dnevnika
koordinator če popunjavati informacije o školi, školskoj godini i vršiće obuku nastavnika. Vodiće zabeleške o dnevnicima i u svakom trenutku će raditi na održavanju sistema

E-dnevnik je za sada planiran u 200 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a projekat će se sukceisivno primenjivati i u ostalim školama kada se za to steknu uslovi. Na kraju školske godine, svi podaci uneti u elektronski dnevnik tokom godine, će se štampati i čuvati u papirnoj varijanti.

E-dnevnik je prvi projekat koje Ministarstvo pokreće, a pored njega će uslediti i primena e-lektire, i virtuelnog muzeja, informacionog sistema za analitiku učenja, kao i nacionalnu platformu za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

Osnovne škole imaće samo e-dnevnik, tj. elektronski unos, dok će srednje škole pored elektronskog,ocene unositi i u standardni dnevnik.

Planirano je da za dve i po godine, sve škole u Srbiji, imaju izgrađenu infrastrukturu, neophodnu za funkcionisanje ovog projekta.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>