Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ristović: Kažite seljaku, kome sada povećavate porez u selu, šta ste ove godine uradili, koliko ste seoskih puteva uredili, koliko šumskih puteva ste popravili
Ristović: Kažite seljaku, kome sada povećavate porez u selu, šta ste ove godine uradili, koliko ste seoskih puteva uredili, koliko šumskih puteva ste popravili
Foto: radiomagnum.rs

Ristović: Kažite seljaku, kome sada povećavate porez u selu, šta ste ove godine uradili, koliko ste seoskih puteva uredili, koliko šumskih puteva ste popravili

ZANKOV: TEŠKOM MUKOM SMO DOŠLI DO TOGA DA NE DIŽEMO PORESKU STOPU, DA NE BI DINAR VIŠE UZELI NAŠOM VOLJOM, A ZAKON I METODOLOGIJU NE MOŽE SKUPŠTINA GRADA DA MENJA

Danas je održana  sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj se najviše rasprave vodilo oko utvrđivanja prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017.godinu i oko  utvrđivanja koeficijenata za nepokretnosti po zonama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2016.god utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni.

Dragan Vukašinović načelnik Odeljenja za  lokalnu poresku administraciju je naglasio da ova odluka mora biti usvojena, jer u protivnom oporezivanje u sledećoj godini ne bi bilo moguće.

«Moramo da donesemo ovu odluku, jer u protivnom ne bismo mogli da oporezujemo građane u sledećoj godini. Obe odluke su bile na javoj raspravi, a bez ovih odluka ne bismo mogli da utvrđujemo porez, jer zakonodavac nije predvideo mogućnost neusvajanja ovih odluka, pa tako one moraju da se usvoje u ovakvom obliku» objasnio je Vukašinović i dodao:

« U odnosu na prethodnu godinu primećen je porast cena kvadratnog metra stanova u prvoj zoni, i poljoprivrednog šumskog zemljišta u 4 zoni, a sve ostale cene idu na dole, neke i duplo. Kada je reč o stanovima u prvoj zoni, oni su prošle godine bili 57 hiljada po m2, a sada će biti 67 hiljada dinara po kvadratu. Najdrastičnije odstupanje je kod poljoprivrednog zemljišta».

Dr Nenad Ristovć odbornik LDP-a je naglasio da će građani Zaječara teško snositi nove namete, ali i da je dužanost kad se već nameću nove obaveze, da se definiše šta će biti urađeno u samom gradu i šta u selima.


«Ako ste našli za shodno da treba da  podignete  poresku osnovicu u prvoj zoni, onda je trebalo da se izađe i da se kaže -Vi građani koji živite u prvoj zoni i koji imate stan od 50 kvadrata, kojima je smanjena penzija za toliko i toliko, vi kojima je smanjena  plata za 10 odsto, moraćete  za narednu  godinu, a u odnosu na 2016., platiti porez za toliko i toliko uvećan, rekao je Ristović i dodao:

«Svakom od nas ko ne plati porez dođe sudsko rešenje ili izvršitelj i obustavom od plate ili na neki drugi način, mora da se izmiri ova obaveza. Kad već umete da nam namećete te  obaveze onda bar možete da kažete šta će grad Zaječar uraditi od dela tih sredstava i šta će se desiti sa zaječarskim selima. Kažite seljaku, kome sada podižete iznos poreza u selu, šta ste ove godine uradili, koliko ste seoskih puteva uredili, koliko šumskih puteva ste popravili, od tih sredstava što ste od njih ubrali, šta ste uradili».

Šef Odborničke grupe Zajedno za Zaječar Ivan Joković podneo je amandman na član 2. Predloga Odluke o utvrđivanju cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. godinu, koji je Gradsko veće odbacilo. Joković je postavio pitanje odbornicima sa sela kako će objasniti svojim komšijama da se njihov osnov za obračun poreza za 2017. godinu uvećava i do 400 odsto.


«Oni hoće nas da ubede da jedan hektar zemljišta u Salašu, Vražogrncu, Rgotini, Trnavcu košta 4.000 evra, da domaćinstvo koje ima 10 hektara zemlje ima imovinu vrednu 50 hiljada evra. Da li su to tržišne vrednosti? Nisu.», ističe Joković i dodaje da je ovo novi namet za poljoprivrednike kojima se samo uzima, a ništa im nije dato u prethodne 4 godine.

Joković skreće pažnju da je poljoprivredno zemljište u 2. zoni prošle godine bilo 48.8 dinara po m2, sada je 233 dinara, dakle povećava se za više od 400 odsto. Zemljište koje je u 4. zoni bilo 20.76 dinara sada je 42,92 što je povećanje za preko 200 odsto.

Za šumsko zemljište koje je u prošloj godini bilo 14,10 dinara sada se povećava za preko 200 posto i biće 32,13 dinara.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara kaže da  tržište uređuje cene.


«Kad tržište uređuje svoje cene, šta mi tu možemo? Šta mi možemo sa tržištem da radimo? Jedino stan u prvoj zoni ima neko povećanje, navodi Zankov i objašnjava:

“Za stan od 60m2 u prvoj zoni, ove godine iznos je bio 3.900,00 dinara, biće 4.600,00. U drugoj zoni, ove godine iznos je bio 3.200,00 dinara, biće 3.300,00 dinara, u trećoj zoni ove godine iznos je 3.200,00 biće 3.300,00, u četvrtoj zoni bilo je 1.700,00, biće 1.700,00 dinara.

Za kuću od 100m2 u prvoj zoni iznos je bio 3.500,00, biće 2.800,00 dinara. U drugoj zoni, ove godine bilo je 2.700,00 dinara biće 2.100.00, u trećoj zoni bilo 1.800,00 biće 1.700,00, u četvrtoj  zoni ove godine bilo je 1.600,00 biće 1.400,00 dinara.

Za poslovni prostor od 50m2 u prvoj zoni, ove godine iznos je bio 4.700,00 biće 2.400,00 dinara. U drugoj zoni ove godine je bilo 4.700,00 dinara biće 2.400,00, u trećoj je bilo 3.600,00 i biće 3.600,00. U četvrtoj zoni ove godine izdvajanje je bilo 1.200,00 biće 1.200,00 dinara.

I gde imamo problem? Problem imamo kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta, nažalost u seoskom području.

Hektar šumskog zemljišta ide na 960 dinara. Za poljoprivredno zemljište hektar zemlje će biti 1280 dinara».

Zankov podseća da je reč o metodologiji, a ne o odluci gradskih vlasti.

«Teškom mukom smo došli do toga da ne dižemo poresku stopu, da ne bi dinar više uzeli našom voljom, a zakon, izvinite, ne može Skupština grada da menja zakon i metodologiju», zaključuje Zankov.

Tokom diskusije, odbornici opozicije i predsednik Skupštine grada u više navrata su govorili o tome ko je kada bio u vlasti i koje su odluke u to vreme vlasti usvajane.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada (AUDIO)

Ivan Joković, šef Odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“ (AUDIO)

Odbornik Ristović smatra da veliku većinu građana ne interesuje ko je bio u vlasti prethodnih godina.

Dr. Nenad Ristović, odbornik LDP (AUDIO)

Na sednici Skupštine usvojena je i Odluka o osnivanju Javnog preduzeća «Direkcija za izgradnju» Zaječar, kao i o Odluka o snadbevanju vodom za piće na teritoriji grada Zaječara.

Odbornici su danas izmenili i dopunili Odluku o Gradskoj upravi grada Zaječara i kao i Odluku o Stručnoj službi za skupštinske poslove Skupštine grada.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>