Najnovije vesti
Home / Riznica moga kraja / Rekonstruisan put Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Stubal-Vrbica! Meštani: KONAČNO SMO DOČEKALI, Ničić: Rešiće se i drugi gorući problemi u selima
Rekonstruisan put Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Stubal-Vrbica! Meštani: KONAČNO SMO DOČEKALI, Ničić: Rešiće se i drugi gorući problemi u selima

Rekonstruisan put Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Stubal-Vrbica! Meštani: KONAČNO SMO DOČEKALI, Ničić: Rešiće se i drugi gorući problemi u selima

Lokalni put Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Stubal-Vrbica, u dužini od 23 kilometra, nakon 50 i više godina je konačno rekonstruisan. Ukupna vrednost radova je 163 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Ministarstva, i to 40% od ukupnog iznosa sredstava, dok je 60% obezbedio Grad Zaječar. Prema rečima nadležnih, ostalo je još da se rekonstruiše oko kilometar puta, što će biti zavrešen ovih dana, kada će pre samog obeležavanja slave Grada, taj put biti i simbolično otvoren. Izvođač radova je „Štrabag“. 

Priča o putu u koji se nije ulagalo više od 50 godina, konačno je dobila svoj epilog. Naime, lokalni put koji povezuje sela Vratarnica, Zagrađe, Marinovac, Stubal i Vrbica, koji je do sada bio u jako lošem stanju i gde je nemoguće bilo zaobići rupe, jer ih je bilo na svakom koraku, konačno je rekonstruisan i pušten u funkciju. Meštani su sa nevericom primili vest da će taj višedecenijski problem biti rešen, a danas, kada je put završen, kako kažu, zadovoljni su i zahvalni na rešavanju jednog od gorućih problema u tim selima.

„Ovaj put je bio u jako lošem stanju, rupa do rupe, ni volovska kola nisu mogla da prođu. Putovala sam tri godine, to je bilo strašno. Ovo sada je nešto što stvarno znači i prezadovoljna sam“, rekla nam je Zlata Cvetković, koju smo zatekli u polju.

Rekonstruisani put obišao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji je tom prilikom rekao, da je ostao još kilometar puta da se završi kako bi ceo projekat bio zaokružen, napomenuvši da insinuacije, da sredstva koja su izdvojena za rekonstrukciju puta, su sredstva iz Evropske unije, nisu tačne.

„Završen je projekat puta od Vratarnice, preko Zgarađa, Marinovca, Stubla i Vrbice, u dužini od 23 kilometra, put koji su meštani čekali gotovo 45 godina, kako bi se ponovo rekonstruisalo, jer više tu nije bilo mogućnosti nikakvog krpljenja, popravljanja. Širile su se razne glasine, da ovo finansira Evropska unija, to nije tačno, ovaj put su finansirali Ministartsvo privrede, Vlada Republike Srbije sa 40%, na čemu sam zahvalan i Grad Zaječar, sa 60%. Mi smo izdvojili 101 milion dinara, a Ministartsvo 62 miliona dinara, iznos utrošenih sredstava za ukupnu deonicu puta je 163 miliona dinara.  Ostao je još kilometar, kilometar i po, i mislim da će svečano otvaranje puta, biti pred obeležavanje slave Grada“, istakao je prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić.

Ničić je prilikom obilaska radova, razgovarao i sa meštanima Marinovca i o njihovim problemima na čijim rešenjima se radi. Sedamdesetjednogodišnja Svetomirka Milojković ne može da veruje da posle 40 godina ispred kuće vidi asfalt, a sa druge strane, njena snaja Ljiljana, kaže, da bi trebalo rešiti i problem snadbevanja hranom jer prodavnice u selu nema.

-Ja sam operisana, ali hoću da siđem na asfalt i odem do komšike da vidim kako se to ide po asfaltu. Meni ne treba put, ja imam 71 godinu, ali želim da moj unuk ima, da hoda i da se vozi po takvom putu, hoću da moj sin ima, snaja. Kada me nešto zaboli, vožnja kolima po ovakvom putu nije problem, a do sada je bilo strasno. Da li možete da zamislite, bolestan čovek, kad krene do lekara, a na putu rupa do rupe? Do Zaječara, iskreno vam kažem, još gore mi bude zdravstveno, kaže Svetomirka.

-Prodavnica nam fali, to je jako veliki problem nabaviti namirnice. Ja sam nekada radila ovde u prodavnici, tada je bilo i više omladine na selu, stariji su išli u prodavnicu, okupljali se, bilo je drugačije. Sada bez prodavnice je teško“, istakla je Ljilja.

Rešenje i ovog problema se nazire. Naime, u planu je otvaranje prodavnice koja će biti dobro snadbevena, ali, prema Ničićevim rečima, potrebno je raditi i na polju zdravstvene zaštite.

„Na nama je da meštanima ova tri, četiri sela poboljšamo kvalitet života i to i radimo. Ono što mi kao lokalna samouprava možemo da uradimo je da tražimo one koji će ovde otvarati prodavnice, mislim da smo za Marinovac već obezbedili, ali isto tako mislim da država treba da razmišlja kako da vratimo medicinske sestre u sela gde su ostala staračka domaćinstva. Mi kao lokalna samouprava smo spremni da ambulante i sve ostalo opremimo, kakve god standarde budu postavili, ali da ljudi moraju da imaju redovnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Ničić i dodao:

„Ostalo je još nekoliko glavnih putnih pravaca u koje treba uložiti ogroman novac, a u periodu od 2021. do 2025. godine trudićemo se da uđemo u sela i počnemo da rešavamo pitanje glavnih sokaka i ulica, jer su sada u jako lošem stanju. Zbog toga radimo ubrzano na projektima, kako bi dobili sredstva. Radimo na projekte rešavanja otpadnih voda, jer smo u obavezi da rešimo i pitanje fekalne kanalizacije u narednih 10-ak godina. Trudićemo se da budemo među prvima i sa najsavremnijim tehnologijama, koje nisu skupe,  ali jeste skupo postavljanje samih cevi“.

Ninić je napomenuo da se očekuju i promene prilikom sakupljanja i odvoženju smeća, posebno sa divljih deponija, i sabirnih stanica u selima, jer se, prema njegovim rečima, to sada ne radi baš dobro. Četiri smećara koje je Grad dobio iz IPA projekta, biće stavljena u funkciju, i pristupiće se ozbiljnijem rešavanju i tog problema u zaječarskim selima.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>