Najnovije vesti
Home / Društvo / GRAD ZAJEČAR REGULISAO OBLAST NAKNADE TROŠKOVA PREVOZA ZAPOSLENIMA
GRAD ZAJEČAR REGULISAO OBLAST NAKNADE TROŠKOVA PREVOZA ZAPOSLENIMA
Foto: Pixabay

GRAD ZAJEČAR REGULISAO OBLAST NAKNADE TROŠKOVA PREVOZA ZAPOSLENIMA

Gradsko veće u Zaječaru danas je usvojilo odluku kojom se utvrđuje način ostvarivanja prava zaposlenih, izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organima grada Zaječara, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač grad Zaječar, kao i ostalim pravnim subjektima čijim zaposlenima grad Zaječar obezbeđuje prevoz, na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

Zaposleni, funkcioneri kao i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz imaju pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak se rada za relacije gde nije organizovan javni prevoz, i to samo ukoliko ukupno rastojanje od mesta stanovanja do mesta rada prelazi kilometražu od tri prosečne stanice na kojima prevoznik obavlja prevoz, predviđeno je ovom odlukom.

Za relacije na kojima nije organizovan javni prevoz, zaposleni, funkcioneri, kao i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz imaju pravo na naknadu troškova prevoza u novcu i to u visini stvarnih troškova.

Kako je navedeno, stvarni trošak se utvrđuje tako što su zaposleni, funkcioneri i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz dužni da za svaki obračunski mesec prilože sve plaćene račune ili druge dokaze kojima se potvrđuje da je zaposleni koristio prevoz za dolazak i odlazak sa rada, kako bi obračunska služba primenila obračun za naknadu troškova. Oni su, takođe, obavezni da dostave potvrdu Prevoznika da za tu relaciju nije organizovan javni prevoz.

Samom odlukom je propisano da će ona stupiti na snagu kada dođe do zaključenja ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije, između grada Zaječara i privatnog partnera -koncesionara.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Marine Milić, izrada koncesionog akta je u toku.

„Sama ova odluka je posledica tog akta koji će kasnije stupiti u pravni život“, navela je Marina i dodala:

„Veoma su veliki troškovi za isplate naknade za prevoz kako nastavnika i učitelja, tako i drugih lica zaposlenih u ustanovama koje se finansiraju iz grada Zaječara i to stvara velike probleme. Kao što je objasnila Valentina Đuričić, načelnica finansija, upravo je i to jedan od razloga što se sada radi rebalans budžeta. Zbog toga što ovakva odluka do sada nije postojala imali su, maltene, svi pravo na nadoknadu, čak i oni ljudi koji žive na par stotina metara od škola ili od ustanove u kojoj rade“.

Pravo na naknadu ovih troškova mogu ostvariti lica koja su u radnom odnosu na određeno vreme, kao i lica zaposlena na neodređeno vreme, pripravnici, lica koja su zasnovala radni odnos na probnom radu i lica koja su zasnovala radni odnos za obavljanje poslova van prostorija poslodavca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>