Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Registracija stambenih zajednica u narednih šest meseci -u Zaječaru do sada registrovane 3 zajednice
Registracija stambenih zajednica u narednih šest meseci -u Zaječaru do sada registrovane 3 zajednice

Registracija stambenih zajednica u narednih šest meseci -u Zaječaru do sada registrovane 3 zajednice

Danas je održana 32. Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga. Članovi Saveta razmatrali su sprovođenje Zakona o stanovanju u jedinicama lokalne samouprave.

1. januara stupio je na snagu novi Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, koji je, između ostalog predvideo i njihovu registraciju. Prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga to zapravo znači da će postojati jedna zajednička baza podataka u kojoj će se nalaziti sve stambene zajednice na nivou cele Srbije i time će biti predupređeno različito registrovanje stambenih zgrada u lokalnim samoupravama.

„Cilj je da u narednih šest meseci od 12. jula kada je otvoren registar, svi stanovi i sve zgrade budu registrovane u tom registru a svi Saveti zgrada održani i preko svojih pravnih zastupnika registrovani. Povod svega ovoga je da se stvore uslovi za što kvalitetnije funkcionisanje zgrada i da se stvore takvi preduslovi gde će svaka stambena zajednica biti pravni subjekt u pogledu svih radnji, ne samo održavanja koji je bio regulisan i prethodnim zakonom, već kako se precizno navodi “ u punom pravnom prometu“, istakao je Paunović i dodao:

„Lokalne samouprave su sada u potpunosti upoznate sa ovim regulativama i sa onim šta će se desiti u koliko taj posao ne bude odrađen prema dinamici koja je propisana u Ministarstvu građevine i urbanizma. Kada je u pitanju Srbija, do 31. avgusta registrovan je 951 stambeni objekat, na nivou Zaječarskog okruga svega 3 i to u Zaječaru, dok u Boljevcu, Knjaževcu i Sokobanji, nije registrovana nijedna stambena zajednica“, zaključio je Paunović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>