Najnovije vesti
Home / Društvo / Razgovor sa Mirjanom Radivojević: U hraniteljske porodice u Zaječaru, u prošloj godini smešteno preko 7o-oro dece i 48 odraslih i starih lica
Razgovor sa Mirjanom Radivojević: U hraniteljske porodice u Zaječaru, u prošloj godini smešteno preko 7o-oro dece i 48 odraslih i starih lica

Razgovor sa Mirjanom Radivojević: U hraniteljske porodice u Zaječaru, u prošloj godini smešteno preko 7o-oro dece i 48 odraslih i starih lica

Jedan od najstarijih centara u Srbiji, Centar za socijalni rad u Zaječaru, ove godine obeležava 60 godina postojanja. U godini značajnog jubileja, program rada Centra se bazira na preventivnom radu i prezentaciji onoga što Centar radi. Tako je prošle nedelje, Centar za socijalni rad, u saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“ organizovao tribinu „Ukradena bezbednost“, na kojoj se razgovaralo o trgovini ljudima, organima, seksualnoj i radnoj eksploataciji, ali i o opasnostima koje vrebaju na interentu. Sa takvim i sličnim aktivnostima će se nastaviti i u narednom periodu.

„Slika o Centru uglavnom ima tu negativnu konotaciju ali hajde malo da predstavimo i svetlijiju stranu onoga što radimo. Jedna od aktivnosti Centra koje smo pokrenuli pre par meseci, a koja se zove „Centar za socijalni rad vaša podrška“, bazira se na priči sa osnovcima, srednjoškolcima, a na kraju i sa mališanima iz vrtića, o samom radu Centra, o našim aktivnostima, sa učenicima završnih razreda srednjih škola razgovarali smo o našoj struci, o zanimanju koje je svakako deficitarno. Takođe, ugostili smo nedavno dva odeljenja iz škole „Desanka Maksimović“, družili smo se, crtali smo, pričali, a to isto ćemo raditi i u vrtićima“, istakala je Mirjana Radivojević, direktorka Centra za socijalni rad u Zaječaru i dodala:

„Takođe, još jedna od značajnih aktivnosti je aktivnost koju smo nazvali „Otvorena vrata“ u okviru koje smo kontaktirali, preko saveta mesnih zajednica, sve seoske sredine u kojima definitivno nedostaju usluge socijalne zaštite i gde uglavnom prevladava staro stanovništvo. Oni svakako malo teže dolaze do informacija u vezi Centra za socijalni rad, pa smo tako u 36 cela otišli, kontaktirali sa ljudima, videli koje su njihove potrebe. Odgovarali smo na  pitanja meštana a ono što je najčešće njih interesovalo je kako se ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć, kako do pomoći u kući, značajnog servisa koji nije razvijen u selu, a vrlo bi bilo bitno da se to uzme u obzir, kao i porodični smeštaj za odrasla i stara lica. Porodični smeštaj za odrasla i stara lica je nešto po čemu je naša sredina karakteristična, zato što je on razvijen, i zapravo predstavlja prevenciju smeštaja u ustanove socijalne zaštite. Važan je ostanak u sredinu, u porodicama koje su se javile, prošle tu neku proceduru. Ovog trenutka imamo 36 hraniteljskih porodica za odrasla i stara lica u kojima je tokom godine bilo smešteno 48 odraslih i starih lica, koja bi, da nema toga i najverovatnije završili u institucijama“.

U PROŠLOJ GODINI 73-oje DECE JE SMEŠTENO U HRANITELJSKE PORODICE

-Mi imamo razvijenu mrežu porodica za smeštaj dece i mladih, hraniteljskih porodica, i to vodi Služba za porodični smeštaj i usvojenje, sa kojima lepo sarađujemo. Tako je na porodičnom smeštaju u prošloj godini bilo 73  i mi već godinama unazad imamo vrlo mali broj dece na institucionalnom smeštaju. Kada smo iscrpeli sve mogućnosti koje  nam je sredina pružila, ako nije bilo ni jedno drugo rešenje, onda deca odlaze u neku od institucija. U 2018. godini smo imali četiri deteta.

KLUB ZA STARA LICA „ZLATNA JESEN“ OVE GODINE SLAVI 35 GODINA POSTOJANJA, ČLANOVI VEOMA AKTIVNI

-Klub za stara lica je takođe naša usluga koja je vrlo aktivna. Ove godine se obeleževa 35 godina ovog kluba i mogu da kažem da se dosta radi na aktivnostima, čija je suština poboljšanje kvaliteta života ljudi u poznim godinama, socijalizacija i ostajanje u svim tokovima društva. Članovi Kluba „Zlatna jesen“ su najverniji i najstariji saradnici Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“. Tokom značajnih praznika oni se druže, a članovi odlaze i u vrtić da deci predstve neka stara zanimanja. Oni takođe imaju izlete, predavanja na različite teme u oblasti zdravlja. Planiramo i da organizujemo predavanje o nasilju nad starima, kako bi oni lakše prepoznali neke situacije. Prijave u toj oblasti su najmanje vidljive, upravo zbog toga što to nije dovoljno prepoznato.

U SLUŽBI ZA POMOĆ U KUĆI 11 GERONTODOMAĆICA

-Služba pomoći u kući je jako aktuelna sa preventivnim karakterom, zato što omogućava ostanak u sredini uz podršku gerontodomaćica. Ovog trenutka mi imamo 11 gerontodomaćica i uvek postoji jako velika lista čekanja na tu uslugu koja je sve potrebnija. Ta služba sledeće godine obeležava 35 godina postojanja, godinu dana je mlađa od Kluba za stare. Dakle, mi smo odavno u sredini prepoznali i krenuli sa nekim aktivnostima koje upravo imaju za cilj da u okruženju u kome živimo i radimo, pružimo kvalitetniji nivo života našim sugrađanima.

U oktorbu mesecu, kada će Centar za socijalni rad u Zaječaru, jedan od tri najstarija u Srbiji, obeležiti svoj jubilej, biće izdata i monografija Centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>