Najnovije vesti
Home / Vesti / RARIS: PREDSTAVLJEN JAVNI POZIV ZA PREDUZETNIKE, MIKRO I MALA PREDUZEĆA
RARIS: PREDSTAVLJEN JAVNI POZIV ZA PREDUZETNIKE, MIKRO I MALA PREDUZEĆA

RARIS: PREDSTAVLJEN JAVNI POZIV ZA PREDUZETNIKE, MIKRO I MALA PREDUZEĆA

REALIZACIJA PRVIH PROJEKATA KRAJEM OVE GODINE

U prostorijama Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije RARIS  u Zaječaru predstavljen je Razvojni program EU PRO. Ovo je inače bila  informativna sesija o javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima  i mikro i malim preduzećima za koje  je Evropska unija (EU) opredelila 4,5 miliona evra kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije. Predavači u Zaječaru bili su predstavnici EU PRO programa, a sesiji su prisustvovali preduzetnici, predstavnici preduzeća iz Zaječarskog i Borskog okruga, kao i predstavnici lokalnih samouprava, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj koje na neki način promovišu ovaj javni poziv i podržavaju preduzenike i preduzeća da popune aplikaciju.

Cilj informativne sesije je da se zainteresovani preduzetnici  upoznaju sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja.

-Ovo je osma, od ukupno deset informativnih sesija koje implementiramo. Program se sprovodi na velikoj teritoriji.  Ovaj poziv ima za cilj da podrži mlada preduzeća koja su registrovana između 2013. i 2017. godine i primarna preduzeća koja se bave proizvodnjom. Cilj poziva jeste da se unapredi poslovanje, da se poveća konkureentnost tih preduzeća, time što se unapređuju proizvodi i proizvode novi. Sredstva su namenjena primarno za nabavku opreme i za uvođenje nekih komplementarnih usluga. Za to su odvojena neka značajna sredstva. Vrednosto pojedinačnih grantova biće do 20 hiljada evra za preduzeća registrovana između 2016. i 2017. godine i čak do 50 hiljada evra za preduzeća registrovana između 2013. i 2015. godine. Najbitnije je da preduzeće kao rezultat svog poslovnja ima projekat. Primarno ciljamo na proizvodna preduzeća, ali pozivom smo ograničili smo i neke usluge, a najznačajnije među njima je i IT sektor koji zaista ima proizvod kao konačan rezultat, iako je registrovano za pružanje usluga. Ono što je važno jeste da je ovo proces  koji je dvostepen. Prvi korak u celom procesu jeste predaja koncepta  projekta i to je ono primarno o čemu smo danas razgovarali,  rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u okviru EU PRO programa koji finansira Evropska unija.

Nakon prve sledi druga faza u kojoj će oni koji budu pozitivno ocenjeni biti pozvani. To predviđa pripremu celog kompletnog aplikativnog formulara u formi biznis plana,  sa nešto više detalja. Obzirom da je to proces  koji traje očekuje se da će prvi projekti početi sa realizacijom od novembra meseca.

Kostićeva je istakla da je zainteresovanost veoma velika.

-Mi smo do sad imali preko 300 učesnika u sedam info sesija koje su održane pre Zaječara, a i ovde vidimo punu salu. Očigledno da je poziv relevantan. Ono što kao povratnu informaciju dobijamo od preduzetnika je da su im potrebna sredstva za nabavku opreme i to upravo u ovoj fazi. To su mlada preduzeća koja su u drugom investicionom ciklusu i koja nemaju pristup nekim povoljnim komercijalnim kreditima, a imaju potrebu da dalje ulažu u svoje proizvode i proizvodnju, dodala je Kostić.

Poziv je otvoren je do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u  99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

Ovakve informativne sesije su nakon Zaječara održane u Nišu i Leskovcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>