Najnovije vesti
Home / Negotin / Srbija i Rumunija realizuju projekat “Carpathians Connects”
Srbija i Rumunija realizuju projekat “Carpathians Connects”

Srbija i Rumunija realizuju projekat “Carpathians Connects”

U okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija otpočela je realizacija projekta  „Carpathians Connects”. Partneri koji realizuju projekat su RARIS i Rumunska asocijacija za inovacije i transfer tehnologija – filijala Mehedinci a cilj projekta je podrška razvoju lokalnom turističkom poslvanju i održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasleđa kroz pružanje okvira, smernica i edukacija  za novi turistički proizvod prekograničnog planinskog turizma. Vrednost projekta je 227 hiljada evra a finansira se sredstvima Evropske unije, a biće realizovan u narednih 18 meseci.

Novi projekat RARIS-a „Carpathians Connects” u narednih 18 meseci, biće realizovan u Kladovu, Majdanpeku, Negotinu, Boru i okruzima Karas Severin i Mehedinci u Rumuniji. Projektom se žele prevazići prirodne i kulturne, geografske i jezičke barijere, kako bi se granica pretvorila iz linije razdvajanja u mesto za komunikaciju i saradnju.

Projekat bi trebalo da donese novo znanje zainteresovanim stranama u turizmu – kroz izradu Studije o razvoju održivog planinskog turizma u karpatskom prekograničnom području Rumunija – Srbija, omogući zainteresovanim stranama iz javnog, privatnog i civilnog sektora u ispunjavanju svojih uloga u efektivnom i inovativnom razvoju prekograničnog održivog planinskog turizma – kroz uspostavljanje „Prekogranične mreže zainteresovanih strana za razvoj planinskog turizma“ i snažno podrži jačanje kapaciteta o održivom korišćenju prirodnih i kulturnih resursa u oblasti prekograničnog održivog razvoja planinskog turizma – kroz edukacije i treninge.

Projekat će biti relaizovan u narednih 18 meseci a vrednost je 227 hiljada evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>