Najnovije vesti
Home / Društvo / RARIS dobio zvanični sertifikat o zaštiti žiga „Balcanica Superior“
RARIS dobio zvanični sertifikat o zaštiti žiga „Balcanica Superior“

RARIS dobio zvanični sertifikat o zaštiti žiga „Balcanica Superior“

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije  je 3. septembra od Zavoda za intelektualnu svojinu i zvanično dobio sertifikat o zaštiti žiga „Balcanica Superior“. Ovim certifikatom, odnosno ispravom o žigu, priznat je i registrovan žig garancije „Balcanica Superior“ za narednih 10 godina, uz mogućnost da se i po isteku ovog perioda, registracija neograničeno produžava. 

„Balcanica Superior“ je specifična vrsta oznake koju može da koristi više privrednih društava, odnosno više preduzetnika, lica, pod nadzorom vlansika žiga, a to je u ovom slučaju RARIS.  Ovaj brend garantuje kupcima da se radi o određenom stepenu kvalitetea brendiranog proizvoda ili usluge, kao i da su oni poreklom iz istočne Srbije.

„On je kod Zavoda za intelektualnu svojinu registrovan kao „žig garancije“. To znači da će nosilac prava žiga, u ovom slučaju RARIS, na osnovu ove isprave imati sva prava da žig dodeljuje po propisanoj proceduri, onim preduzećima, onim firmama koje ispunjavaju uslove. Cela procedura je na našu sreću završena prilično brzo. Poziv je otvoren za sve one koji su zaintresovani za dobijanje brenda istočne Srbije, i preduzeća se uveliko prijavljuju“, rekao je Dragan Milutinović, projekt menadžer u RARIS-u.

U  prethodnom periodu RARIS je primio desetak prijava koje zadovoljavaju definisane kriterijume. Proces prijavljivanja i kontrole podnetih prijava je u toku, te se očekuje da do kraja oktobra budu potpisani i prvi ugovori.

„Prema kriterijumima koji su određeni i prema propisima koje moraju da zadovolje preduzeća, znali smo da ne mogu svi da učestvuju u pozivu samom i da neki neće moći da odgovore uslovima, tako da smo mi selektovali prvi set firmi kojima smo se obratili pozivom da se upoznaju sa celom ovom pričom i da se eventualno jave. U proceduri je trentno prvih deset preduzetnika sa teritorije Zaječarskog i Borskog okruga koji su ušli u proceduru, sa njima se trenutno rade dalji koraci. Mi očekujemo da ćemo u narednih mesec dana imati prve nezvanične izveštaje o tome koliko je tih prvih deset zadovoljilo kriterijume i kojima će od njih moći da se dodeli sertifikat, odnosno samo zvanje da poseduju taj regionalni brend „Balcanica Superior“. U narednom periodu imamo i neke poslovne susrete na Zlatiboru gde ćemo videti da neke od ovih firmi koje su u proceduri, pođu tamo i predstave se, istakao je Boban Kostadinović, projekt menadžer u RARIS-u.

Kako je rečeno, cena za dobijanje žiga nije ista za sve, ali je neka optimalna cena na godišnjem nivou oko 170 evra godišnje, zavisno od broja zaposlenih i obima posla.

Cilj Regionalnog brenda Istočne Srbije „Balcanica Superior“ je da potrošačima i turistima potvrdi da kupovinom lokalnih proizvoda i korišćenjem lokalnih usluga doprinose razvoju privrede i turizma istočne Srbije, odnosno da su oni prošli sistem provere i da zadovoljavaju određeni stepen kvaliteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>