Najnovije vesti
Home / Društvo / Radna i svečana sednica rezervnih vojnih starešina
Radna i svečana sednica rezervnih vojnih starešina

Radna i svečana sednica rezervnih vojnih starešina

Povodom stogodišnjice rada Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije (SORVSS), u maloj sali Zaječarskog upravnog okruga, danas su, za doprinos radu organizacija rezervnih vojnih starešina na području Zaječarskog i Borskog okruga, uručena priznanja predsedniku te organizacije doktoru Milojku Nikoliću, načelniku Zaječarskog upravnog okruga Vladanu Paunoviću i vlasniku preduzeća „Nikolas Trejd“ Ivanu Markoviću. 

Na sastanku održanom pre uručenja ovih priznanja bilo je reči o načinima rešavanja statusa organizacija rezervnih vojnih starešina, pre svega na nivou lokalnih samouprava. Govorilo se i o načinima informisanja i realizaciji projekta obuke građana i srednjoškolaca u oblasti odbrane. Sama obuka finansira se od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije, ali se traži rešenje za finansiranje troškova goriva, zakupa prostora za rad organizacije, jer lokalne samouprave pružaju pomoć u zavisnosti od razumevanja rada ovih organizacija.

„Program realizacija obuke građana i školske omladine za odbranu zemlje, čini 11 tema, 10 se realizuje na časovima razrednog starešinstva, a 11-ta  je prikaz naoružanja i vojne opreme koju realizuje Komanda za razvoj timočke brigade“, objašnjava rezervni pukovnik Stamenko Stanković, koordinator rada ORVS TR Izborne jedinice „Istok“ i dodaje:

„Ovde smo sagledali iskustva jednogodišnjeg rada i učešća rezervnih vojnih starešina. Ukoliko ima zahteva od strane direktora škola u program obuke uključuju se i rezervne vojne starešine“.

U toku je realizacija ovog programa u Medicinskoj školi, a rezervne vojne starešine učestvovale su i u obuci omladine u Negotinu i Boru.

„Naša je pretpostavka da će to prerasti u predmet odbrane u srednjim školama jer ovo nije dovoljno za osposobljavanje mlade generacije, a ona za odbranu zemlje nije osposobljavana punih sedam godina“, istakao je Stanković.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o programima rada organizacija rezervnih vojnih starešina za narednu godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>