Najnovije vesti
Home / Bor / Radionice okupile mlade Borane
Radionice okupile mlade Borane

Radionice okupile mlade Borane

Od 2009. godine, kada je osnovana, u Boru funkcioniše Ustanova Centar za kulturu Bor. Borsko kulturno leto, Ulica dečijih osmeha, Memorijal Slobodana Božinovića, Susreti sela, akademski programi vezani za obeležavanje Dana grada, samo su neki od sadržaja koje ova ustanova organizuje, a posebna pažnja, prema rečima Simonide Gavrić, koordinatora programa za mlade u ovoj ustanovi, poklanja se upravo deci i mladima.

„Od kada je osnovana, svojim delovanjem ova ustanova pokušava da utiče na svest svojih građana i putem raznih bogatih sadržaja ostvaruje na stotine programa u toku godine. Sa jedne strane to su gostujući programi, pozorišne predstave, koncerti, tribine, filmske projekcije, s druge strane, ono što je nama veoma važno, to je sopstvena produkcija, razni akademski programi koji se bave istorijatom Bora, nasleđem i tradicijom ovoga kraja. Imamo nekoliko festivala koji su nam veoma važni, a jedan od najznačajnijih je Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo“ koji se uvek održava u avgustu. Ono što je u našem segmentu poslovanja i rada najviše važno i na šta stavljamo poseban akcenat jesu deca i mladi“, ističe Simonida Gavrić i dodaje:

„Tu zaista ulažemo sve kadrovske i prostorne kapacitete jer smatramo da su deca i mladi najugroženija grupa u našem društvu“.

Ustanova Centar za kulturu Bor decu i mlade okuplja u okviru dramskog studija, kulturno-umetničkog društva, škole folklora, likovne i etno radionice, gradskog hora, škole gitare i odnedavno škole duvačkih instrumenata.

„Već nekoliko godina trudimo se da putem različitih radionica otkrijemo njihovu kreativnost, a naš stručni kadar je tu da im omogući da tu svoju kreativnost razviju i da na najbolji mogući način popune svoje slobodno vreme. U ovom urušenom sistemu vrednosti pokušavamo na neki način da ih usmerimo na pravi put i da im zaista na jedan kvalitetan način omogućimo bolje odrastanje i sazrevanje. Kroz naše radionice uspevamo da okupimo nekoliko stotina dece i mladih, ali na našu veliku žalost taj broj bi bio i mnogo veći da mi imamo svoj prostor za rad. Mi ga nemamo, naše prostorije su u zgradi Muzičke škole, tako da smo prinuđeni da prvo vodimo računa o njihovim programskim sadržajima pa onda kada se oslobode ti termini da koristimo prostor“, navodi Simonida i dodaje:

„Živimo u nadi da će se to promeniti na bolje, da ćemo uspeti prostorno i kadrovski da se ojačamo, jer zaista imamo ogroman broj dece i mladih na čekanju. Imamo mnogo više zainteresovanih mladih ljudi za učešće u našim radionicama od postojećih kapaciteta. Poslednje dve-tri godine, u septembru kada krene novi ciklus, uopšte ne organizujemo audiciju već radimo sa postojećim grupama koje su već popunjene preko broja“

Osim iz samog grada, ove radionice pohađa i jedan broj dece i mladih iz seoske sredine, a kako bi se svima njima ukazala pažnja i kako bi oni pokazali svoje umeće i kreativnost, tokom cele godine organizuju se, prema rečima koordinatorke programa za mlade, brojne manifestacije na kojima polaznici radionica Ustanove Centar za kulturu nastupaju.

„I to nije sve, ali moramo da pomenemo, kada je reč o našim programima za mlade, i maturantski ples,
manifestaciju koja se svakog maja, već nekoliko godina unazad, u Boru u našoj organizaciji priređuje. Tom prilikom svi borski maturanti plešu na trgu, a po njihovom izboru obavezno dovedemo neki od naših najpoznatijih bendova pa svi učestvuju u zabavi“, ističu sa zadovoljstvom u Ustanovi Centar za kulturu Bor, a njihov kvalitetan rad prepoznat je ne samo u Boru, već i okolini, ali i na nekim međunarodnim festivalima.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu.
Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>