Najnovije vesti
Home / Vesti / Radionica o upravljanju otpadnim uljima u Srbiji: Zdravlje i bezbednost stanovništva na prvom mestu
Radionica o upravljanju otpadnim uljima u Srbiji: Zdravlje i bezbednost stanovništva na prvom mestu

Radionica o upravljanju otpadnim uljima u Srbiji: Zdravlje i bezbednost stanovništva na prvom mestu

U  PKS-RPK Zaječar u saradnji sa Službom za cirkularnu ekonomiju i Ministarstvom zaštite životne sredine juče je organizovana radionica pod nazivom ,,Upravljanje otpadnim uljima u Republici Srbiji“. Radionica ima za cilj da prisutnima pokaže kako da upravljaju otpadom koji nastaje upotrebom industrijskih ulja i maziva, odnosno kako ga pravilno odlagati. Bilo je reči i o manipulaciji sa drugim vrstama otpada. Pored tema zbrinjavanja otpada prikazana je i analiza mogućih koristi koje privreda može da ima u okviru tog procesa. Pored predstavnika Ministarstva životne sredine skupu su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, firme koja radi otkup otpadnih ulja i onih koji rade otkup ambalaže, kao i mnogi zainteresovani.

OD UKUPNE KOLIČINE KOJA SE UVEZE SAKUPI SE SAMO JEDAN ODSTO, LITAR ULJA IDE I DO ČETIRI KILOMETRA U ZEMLJU

O efikasnom i odgovornom sistemu upravljanja otpadnim uljima i koristi za industriju  govorio je Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkuarnu ekonomiju PKS, a od reguatornom okviru za upravljanje otpadnim uljima u Republici Srbiji Radmila Šerović, načelnik sektora za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine RS.

-Otpadi koji se kanališu u industriji su veoma važni i oni moraju biti vraćeni svojim tokovima, što znači da posebno otpad od mineralnih i sintetičkih ulja ne završi kao deo energenta u kućnim radionicama i radnjama, za paljenje strnjike, za grejanje staklenika…Svedoci smo da imamo uvećan broj karcinoma i sa zdravljem stanovništva. Prosipanje jednog litra takvog ulja je izuzetno štetno, jer ono može otići skoro četiri kilometra pod zemljom, zagaditi podzemne vode, izvorišta, bunare…Prva misija ovog posla je prvenstveno zdravlje i bezbednost stanovništva, a druga misija je ponovna upotreba otpada. Republika Srbija godišnje uvozi oko 54 hiljade tona ulja, a uspe da sakupi samo jedan procenat pa je pitanje gde završi skoro 30 hilja tona ulja u Republici Srbiji. Da bi to izvukli iz sivih tokova mi po Srbiji radimo radionice. Danas u Zaječaru ljudima predstavljamo održiva rešenja kada je u pitanju sakupljanje, skladištenje i ponovna upotreba otpadnih ulja, rekao je Siniša Mitrović.

On je istakao da rešenja postoje.

-Danas je ovde sa nama i vodeća nemačka kompanija za upravljanje otpadnim uljima u Evropi i naš posao je upravo da napravimo infrastrukturu na teritoriji ovog okruga, što znači da nađemo nekoliko tih tačaka da bi se ljudi uključili u proces sakupljanja, preduzetnici koji imaju interesa. Cilj je da se ovo ulje ponovno upotrebi a ne da završi kao dizel gorivo ili nekakvim sivim kanalima na tržištu, dodao je Mitrović.

U SRBIJI TRENUTNA SITUACIJA PORAŽAVAJUĆA

Nebojša Malešević, direktor Avist Oila doo Srbija svoje izlaganje fokusirao je na sistem upravljanja otpadnim uljima u Srbiji sa osvrtom na njihovo upravljanje u Evropskoj Uniji, kao i na radionicu sakupljanaj ovih uljai i sakupljačku mrežu na teritoriji okruga. Aleksandar Šošević iz Envi Pak doo je govorio na jučerašnjem skupu o upravljanju ambalažom od opasnog otpada.

-Iskustva sa otpadnim ujem uopšte u svetu i Evropi gde mi radimo su vrlo dobra. U Srbiji je trenutna situacija poražavajuća, ali mi se trudimo da u saradnji sa ministarstvom i Privrednom komorom počnemo sa sistemom upravljanja motornim ujima kako bi to doveli na jedan pristojan nivo. Pristojan nivo u ovom trenutku za Srbiju je da mi hoćemo da što veću količinu ulja sakupimo, uskladištimo i izvezemo radi reciklaže, odnosno dobijanja novih proizvoda. Od otpadnih ulja se tehnologijom koju mi imamo u tri rafinerije u svetu može dobiti bazno ulje od koga se ponovo prave motorna ulja, industrijska, hidraulična i druga, kazao je Nebojša Malešević.

ZAKON TREBA MENJATI

Što se našeg zakona po tom pitanju tiče Malešević je istakao da on i jeste i nije dobar.

-Zakon treba menjati i to će se svakako desiti. Podzakonska regulativa, kada su otpadna ullja u pitanju, nije dobra i već smo na pragu toga da menjamo pravilnik o upravljanju otpadnim uljima, kao i da se menja uredba o podsticajnim sredstvima za posebne tokove otpada. Što se tiče pravilnika nadamo se da će to biti do kraja ove godine, a kada je u pitanju Uredba, da bi se ona formulisala i donela onako kako treba, ja sam optimista ako kažem da bi trebalo to da se desi do polovine sledeće godine, možda trećeg kvartala, rekao je Malešević.

Aleksandar Šošević, direktor Envipaka, koja posluju u sastavu firma galenika Fitofarmacija koja je vodeća kompanija sredstava za zaštitu bilja, kazao je da je njihova firma ovlašćeni operater za sakupljanje i transport i zbrinjavanje različitih vrsta otpada. Njihova firma se, osim što se bavi ambalažnim otpadom od sredstava za zaštitu bilja, uspešno bavi i upravljanjem i svim drugim vrstama otpada, uključujući i otpadna ulja, emulzije, različitim vrstama otpada iz prehrambene, drvoprerađivačke, metalne industrije i drugim industrijama.

-Ono što je bitno je postaviti odgovarajuću mrežu za sakupljanje i privremeno skladištenje na lokacijama generatora. Avista Oil kao vodeća kompanija koja se pojavila na teritoriji republike Srbije je naš partner sa kojim u saradnji upravo radimo na mreži gde mi koristimo našu postojeću mrežu poljoprivrednih gazdinstava kao jednim od generatora ulja, da sakupimo ulje a onda da u saradnji sa njima to usmerimo na pravi put, u zbrinjavanju, odnosno u jednu od rafinerija koje su u njihovom vlasništvu, kazao je Šošević.

Opasan otpad od sredstava za zaštitu bilja, koji se ne zbrinjava na adekvatan način može da završi na njivama, u rekama, jezerima, divljim deponijama…takvom otpadu je potrebno preko sto godina da se razgradi, a njegov negativan uticaj na živtnu sredinu je sve veći. Sistem koji nudi Envipak je namenjen svima koji posluju na teritoriji republike Srbije.

Dejan Tošić, direktor PKS RPK Zaječarskog i Borskog okruga je istakao da su ovakve radionice izuzetno značajne.

-Problem skladištenja ovakvog otpada je problem u celoj Srbiji. Mi nemamo prave firme koje time mogu da se bave. Zato danas imamo prezentaciju kako i na koji način ga je najlakše sakupiti i ko ga može distribuirati. Nadamo se da će sve to zaživeti kod nas, već je u najavi. Za mesec, dva biće još ovakvih prezentacija gde ćemo prisutne upoznati sa novim zakonskim aktima koji će biti u domenu otkupa otpadnih ulja, kazao je Tošić.

Učesnici radionice imali su priliku da dođu do važnih informacija u ovoj oblasti kao i da postave brojna pitanja predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>