Najnovije vesti
Home / Vesti / Radionica „Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća?“ sutra u Zaječaru
Radionica „Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća?“ sutra u Zaječaru

Radionica „Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća?“ sutra u Zaječaru

Sutra će u PKS-RPK Zaječar, biti organizovana radionica pod nazivom „Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća?“. Ova radionica ima za cilj da olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, te da im pored finansiranja od strane banaka omogući pristup bespovratnim IPARD sredstvima, kao i da im približi finansiranje od strane investicionih fondova.

Takođe, još jedan od ciljeva je da radionica okupi sve relevantne učesnike i da podeli njihova iskustva, potrebe i mišljenja na temu podizanja kapaciteta MSP za prikupljanje svih raspoloživih izora finansiranja, sa posebnim akcenotom na proizvođače i prerađivanče voća i povrća.

Srpsku ekonomiju čini preko 10 hiljada aktivnih MSP, koja zapošljavaju preko 500 hiljada radnika. MSP imaju učešće od 48,9% u privredi mereno brojem zaposlenih i 46,7% mereno poslovnim prihodima u 2016. godini. Finansijski položaj malih i srednjih preduzeća se kontinuirano poboljšava i prisutan je pozitivan trend u smislu rasta prihoda, profitabilnosti i neto dobitka u prethodne tri godine što utiče na rast kapaciteta za zaduživanje MSP. I pored svog značaja za celokupnu domaću ekonomiju MSP u Srbiji se susreću sa velikim jazom u njihovim potrebama za finansiranjem i dostupnim eksternim izvorima finansiranja. MSP treba da se bolje pripreme za finansiranje od strane komercijalnih banaka, ali i da se upoznaju sa alternativnim izvorima finansiranja, kao što su IPARD i druga bespovratna sredstva, kao i sa finansiranjem od strane investicionih fondova.

Radionica se organizuje od strane USAID i WM Equity Partners doo, Beograd a početak je zakazan za 10 sati i 30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>