Najnovije vesti
Home / Vesti / Radiološka služba zaječarskog Zdravstvenog centra trenutno bez dva aparata
Radiološka služba zaječarskog Zdravstvenog centra trenutno bez dva aparata

Radiološka služba zaječarskog Zdravstvenog centra trenutno bez dva aparata

Radiološka služba zaječarskog Zdravstvenog centra ostala je bez dva značajna aparata, potvrđeno je u ovoj službi. Naime, dva rendgen aparata, od kojih je jedan digitalni, trenutno nisu u funkciji, pa se pacijenti sa uputom za snimanje pluća, jednjaka, debelog creva, upućuju u Radiološku službu Doma zdravlja i Pneumoftiziološku službu Zdravstvenog centra. 

Prema rečima doktorke Jasmine Stranić, načelnice Radiološke službe, kvar na jednom aparatu je dijagnostifikovan i čeka se nabavka dela koji je neophodan kako bi aparat bio ponovo u funkciji, dok je drugi aparat dobio zabaranu korišćenja do daljnjeg.

„Trenutno su nam u kvaru dva rendgen aparata, jedan digitalni na kome radimo sve sofisticarnije preglede, poput snimanja pluća, jednjaka, želuca, debelog creva, dubinskog snimanja bubrega…Kvar je dijagnostifikovan, vrednost popravke je oko 4 hiljade evra, čeka se da se taj deo nabavi i da konačno bude popravljen. Drugi aparat je drugi rezervni, jedini aparat koji nam je ostao, to je teledirigovani aparat, ali smo dobili zabranu korišćenja nakon merenja iz Vinče, zbog dela koji ne funkcioniše.  Zbog toga nam je rad zabranjen do daljnjeg. Ostali su nam u Bolnici samo aparati klasične grafije, i tu obavljamo snimanja ležećim pacijentima, tačnije grafiju pluća u krevetu i radimo snimanja pojedinih kostiju. Ambulantni pacijenti se upućuju u Dom zdravlja, gde je rendgen aparat na kome se mogu snimiti pluća i sve kosti. Bolnički pacijenti, koji nisu ležeći, a imaju uput za snimanje pluća, upućuju se na grudno odeljenje“, rekla je načelnica Radiološke službe.

Radiološka služba u Domu zdravlja je u funkcionalnom stanju a rendgen aparat, koji do pre nekoliko meseci nije bio u idealnom stanju, nakon kompletnog servisa, ponovo je u funkciji.

„Rendgen aparat u Domu zdravlja je u dobrom stanju i odlično funkcioniše. Pre dva meseca je promenjena cev i odrađen je generalni servis. Tačno je da nije bio u idealnom stanju ali sada je sve to otklonjeno. Ono što u Domu zdravlja ne  funkcioniše je ultrazvučni aparat koji treba da se promeni. Mi smo aplicirali i dobili smo obećanja da ćemo uskoro dobiti novi aparat“, istakla je doktorka Jasmina.

Ona je dodala da je do pre nekoliko meseci u Radiološkoj službi zaječarskog Zdravstvenog centra postojao problem nedostatka radiologa, pa se tako, na primer, na ultrazvuk čekalo i do 4 – 5 meseci. Dolaskom tri radiologa, napravljena je drugačija organizacija, pa su tako do petog u mesecu, otvoreni termini za zakazivanje ultrazvuka, koji se čeka ne duže od mesec dana. Ipak, ono što je sada primarno je da se što pre reši problem kvara na aparatima, kako bi radiologija funkcionisala u punom kapacitetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>