Najnovije vesti
Home / Vesti / RADI SE NA SVE STRANE -Ulice se presvlače asfaltom, krpe se rupe, nasipa rizla, uređuju jaruge
RADI SE NA SVE STRANE -Ulice se presvlače asfaltom, krpe se rupe, nasipa rizla, uređuju jaruge

RADI SE NA SVE STRANE -Ulice se presvlače asfaltom, krpe se rupe, nasipa rizla, uređuju jaruge

Početak jeseni u Zaječaru donosi brojne radove u samom gradu, ali i u prigradskim naseljima i seoskim mesnim zajednicama. Radove na komunalnom uređenju, koje finansiraju grad Zaječar i delimično Republika Srbija, danas je sa saradnicima obišao gradonačelnik Boško Ničić.

„U prvoj mesnoj zajednici u naselju Višnjar radi se rekonstrukcija onih ulica koje nažalost nećemo moći da asfaltiramo sve do onog trenutka dok ne bude uređena kanalizacija. Kanalizacija neće moći da se radi dok se ne uradi kompletno projekat čija je izrada predviđena i planom za 2018. Kad govorim o planu, govorim o finansijskim planovima koji nisu ni malo jeftini. Došlo je do promene prvobitne zamisli da se posebno radi projekat kanalizacije za Grljan i naselje pored bivšeg Instituta za poljoprivredu, a posebno za Višnjar, to ćemo izmeniti tako da ćemo Grljan i Višnjar povezati u jedan sabirni kolektor gde će se vršiti ispumpavanje. Najveći problem u ovom naselju jeste to što se nalazi ispod nivoa Timoka i fekalna kanalizacija je nemoguće da se uradi drugačije nego da se vrši ispumpavanje u kolektor, koji će kasnije biti priključen na jedinstvenu fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. I to ljudi treba da znaju, ne da nema para, ni da neko ne želi, nego je jednostavno takva procedura da ne možete asfaltirati one ulice u kojima nije urađena kanalizacija i možemo samo na ovaj način da se trudimo da ih održimo u što boljem stanju“, rekao je Ničić i dodao:

„Novac odlazi za nasipanje ovih ulica, a kada bi bile asfaltirane bilo bi mnogo manje novca potrebno za njihovo održavanje, bar u prvih 5 do 10 godina. Međutim, godinama to nije rađeno i došlo je do toga da evo sada moramo sve kompletno da uradimo. Ugrađeno je negde oko 1.500 kubnih metara rizle, radi se po rečima izvođača oko četiri i po kilometra puteva kroz naselje Višnjar. Sledeća faza kad oni budu završili, a to je za dva do tri dana, krenuće kompletno uređenje rasvete koje radi Javno preduzeće Timok održavanje“.

Prema rečima Ničića, sabirni kolektor za ispumpavanje feklane kanalizacije neće moći da se radi bez pomoći Republike i evropskih fondova.

„Grad će konkurisati sa projektom koji se meri desetinama miliona evra, ali smatram da nije nikakav problem da se ta sredstva obezbe“, kaže Ničić.

Gradonačelnik je danas obišao i ulice na čijem uređenju putari rade ovih dana.

„Radi se održavanje onih ulica koje su u najgorem stanju, a koje su najfrekvntnije“, navodi Ničić.

Putari su ovih dana u ulici Kraljevića Marka i delu Čupićeve ulice od pružnog prelaza ka nasilju Podliv. U ovim ulicama rade se trotoari i presvlačenje kolovoza.

U Fruškogorskoj ulici radi se na krpljenju rupa.

„Ova ulica je problematična pre svega zbog atmosferskih i bujičnih voda koje se slivaju iz svih okolnih potoka koji su zatvoreni pre svega divljom gradnjom objekata na nekadašnjim trasama tih potoka. Na jarugama su pravljeni razni pomoćni objekti. Pokušaćemo da tu bujičnu vodu svedemo u jedan veliki kanalizacioni sistem otpadnih voda, koji će se slivati u jarugu, potrbno je da napravimo i šahte sa rešetkama i tek nakon toga presvući ćemo asfaltom Fruškogorsku ulicu, zbog toga sada radimo samo krpljenje rupa“, kaže Ničić.

Uređuju se brojne jaruge u gradu, a radi se i na kompletnom sređivanju Kraljevice.

„U planu je da Kraljevicu, dolaskom nove mehanizacije koja stiže za otprilike mesec dana, što u ovoj godini, a što već na proleće ponovo dovedemo u neko normalno stanje jer godinama nije rađena ni higijenska seča koja guši šumu i koja dovodi u stanje da šuma oboli. To ne smemo dozvoliti. Dobili smo novac i od Ministarstva sporta, ali uložićemo i naš novac, da završimo jednu predivnu trim stazu od Fakulteta za menadžment do Vešala, odnosno do parkinga koji vodi ka spomen-parku Vešala“, navodi gradonačelnik i dodaje:

„Od ponedeljka ili utorka počinjemo sa realizacijom još jednog ozbiljnog projekta, a to je sanacija dela puta od ulaska u selo Halovo do izlaska u dužini od 4 km sa svim „lepezama“ koje obuhvataju i prostor ispred Doma kulture u Halovu i sve prilazne saobraćajnice. To je u planu za ovu godinu, a za kasnije i da one ulice koje nisu bile asfaltirane tamo, a u dosta su lošem stanju, posipamo rizlom“.

Ničić podseća i da je tokom leta urađen veliki posao na zaštiti od povratnih voda koje su se sa ušća Belog i Crnog Timoka ranije vraćale prema nasilju Izvorski put.

„Urađeni su bedemi i radiće se sve dok nam vreme dozvoljava, a ja Boga molim da sezona potraje, ako ne više, bar do kraja novembra“, zaključuje Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>