Najnovije vesti
Home / Ritam grada / PSD „Ljuba Nesić“ organizuje 6. Regionalnu akciju „USPON NA VETREN“
PSD „Ljuba Nesić“ organizuje 6. Regionalnu akciju „USPON NA VETREN“

PSD „Ljuba Nesić“ organizuje 6. Regionalnu akciju „USPON NA VETREN“

Planinarsko –smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ Zaječar, u nedelju, 21. maja organizuje 6. Regionalnu akciju „USPON NA VETREN“.

Planina Vetren je smeštena između sela Mali Izvor i Selačka.

Na akciji se očekuje oko 200 planinara i ljubitelja prirode iz zemlje i inostranstva.

Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove sa kojih “puca pogled“, reke, rečice, jezera, potoke, šume, pećine, kanjone, manastire, stare kuće.

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, od prošle godine PSD “LJuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima omogućuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren.
Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar-Knjaževac.
Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara.

Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez!

Staza je polukružna. Start akcije je u manastiru Suvodol, koji se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. U porti manastira postoje ostaci nadgrobnih spomenika iz 11. veka, ali tačno vreme postanka nije poznato, jer je manastirska arhiva spaljena tokom srpsko-turskih ratova u 19.veku, a i sama crkva je srušena 1865. godine. Današnja crkva sagrađena je 1869. godine. Manastir je sazidan na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju.

U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru.
Manastir se nalazi na 5 km od magistralnog puta Zaječar – Knjaževac, u šumovitom predelu sela Selačka.

Plan akcije:
- Do 08.15 č – okupljanje učesnika u porti manastira Suvodol.
- Do 08.25 č – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije), preuzimanje učesničkih knjižica i bonova za ručak .
- U 08.30 č – otvaranje akcije i polazak na stazu-uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko 2 sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330m.
- Boravak na vrhu oko 1 sat.
- Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor.
- Ručak – Mali Izvor (Dom kulture, uz sam magistralni put Zaječar – Knjaževac) od 14.00 do 15.30 č. PONETI PRIBOR ZA JELO.
- Podela zahvalnica i zatvaranje akcije u 15.30 č.
- Vode za piće ima na početku staze i na 1 sat od cilja.
- Organizator obezbeđuje prevoz autobusom iz Zaječara po ceni od 300 dinara. Prevoz za decu – besplatan.
- Polazak iz Zaječara u 06.45č ispred prodavnice “Matijević“
- Prijave za prevoz do 17. maja.
- PSD “Ljuba Nešić“obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice, pečat vrha, besplatan ručak i prevoz vozača automobila od sela Mali Izvor do manastira Suvodol.
- Poneti planinarsku knjižicu sa overenom markicom za 2017. godinu.
- Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 km, sa relativnom visinom od oko 330 metara.
Raznovrsnost ovog terena, flore i faune, omogućava i raznovrsnost uživanja!

ROK ZA PRIJAVE je do 17. maja 2017. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>