Najnovije vesti
Home / Sport / RAJ ZA AVANTURISTE: Prvi planinari stigli do vrha Rtnja -Na stazama više od 1.000 ljubitelja planine
RAJ ZA AVANTURISTE: Prvi planinari stigli do vrha Rtnja -Na stazama više od 1.000 ljubitelja planine
Foto: Ivana Šimatović

RAJ ZA AVANTURISTE: Prvi planinari stigli do vrha Rtnja -Na stazama više od 1.000 ljubitelja planine

Najveći zimski planinarski pohod u regionu „Božićni uspon na Rtanj“, 36. po redu,  počeo je jutros. Oko 1.000 ljubitelja planine iz raznih krajeva Srbije, ali i iz Repubike Srpske, Slovenije, Makedonije, krenulo je jutros duž severne i južne strane te drevne „piramide“, uprkos debelom minusu i velikoj visinskoj razlici, koju planinari treba da savladaju za relativno kratko vreme.


Miroslav Žikić -Žika, predsednik OPSD „Dragan Radosavljević“

Predsednik OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara Miroslav Žikić, je za Magnum radio rekao, da je staza na kojoj se on nalazi sa severne strane dobra ali da ima dosta snega.

„Oko 1.ooo ljubitelja planine je danas na stazi iz raznih krajeva. Ja se nalazim na severnoj strani, i mogu da kažem da je staza „zgodna“ za hodanje. Ima od 20 do 40 centimetara snega, ali je u šumi prijatno. Staza sa severne strane se nalazi na visini od 1.200 metara i prognoze su da je do vrha Rtnja, neophodno oko 4,5 sata, dok će uspon sa južne strane, koji je na visini od 1.000 metara, trajati oko 3,5 sata“, rekao je Žikić.

Prema rečima Jovanke Canović iz Štaba za organizaciju Božićnog uspona, akcija je i ove godine dobila međunarodni karakter.

„81 društvo iz Srbije je prijavljeno, odnosno oko 1.000 učesnika. Stazu obezbeđuju naši planinari iz društva, oni su zaduženi za bezbednost  na stazi, a takođe imamo i lekarsku ekipu u Štabu koja je dužurna, ukoliko se ne daj Bože, desi nešto na stazi“, istakla je Jovanka.

Organizator 36. Božićnog uspona je OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara. Kako u ovom društvu napominju, i ove godine su obezbeđene zahvalnice za društva kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije, učesničku knjižicu za one kojima je to prvi Božićni uspon,  pečat uspona,  pečat vrha, značku uspona – bronzanu za 3 uspona, srebrnu za 6 uspona, zlatnu za 10 uspona i plaketu za 15 uspona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>