Najnovije vesti
Home / Kultura / Prva Smotra nosača zvuka u Zaječaru: „ZVUK NEKAD I SAD“
Prva Smotra nosača zvuka u Zaječaru: „ZVUK NEKAD I SAD“

Prva Smotra nosača zvuka u Zaječaru: „ZVUK NEKAD I SAD“

U Muzičkoj školi u Zaječaru danas je organozovana prva Smotra nosača zvuka. 

Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ u Zaječaru u saradnji sa muzičkom školom Stevan Mokranjac, diskofilima i ljubiteljima dobre muzike došla je na idu organozovanja ovog događaja.

Svi prisutni su mogli da čuju reč više o istoriji nosača i prenosa zvuka (Edison, Tesla, Markoni, Farnsworth, Zworikin), o istoriji diskografije u svetu i Jugoslaviji, o razvoju diskofilije u Zaječaru (prvi disko klubovi), o istoriji radio difuzije u svetu, Jugoslaviji i Zaječaru, o estradnoj organizaciji i menadžmentu.

Na smotri zvuka se moglo čuti i o Magnum radiju, kao o jednoj od najstarijih privatnih radio stanica sa područja istočne Srbije. Magnum radio je tipični primer privatne radio stanice koja je nastala kao proizvod ljubavi prema elektronici, radio tehnici i dobroj rok muzici. Sa zvaničnim radom počeo je 23. novembra 1993. godine.

Miroslav Piljušić ispred Slovenačke kulturne zajednice „Ivan Cankar“ istakao je jedinstvenost i značaj ovog kulturnog događaja.

„Ovo je kulturno obrazovni program, puno je korisnih informacija koje mogu da se čuju. Zamišljeno je prvo da to bude Dan vinila, ali pošto je on prošao ideja je bila da se organizuje baš ova smotra“, rekao je Piljušić.

„Moramo mlađe da podsetimo na to kako je tehnika nekad funkcionisala,“ rekao je Miodrag Makismović Maksa jedan od radio-amatera i dodao:

„Tehnika ide velikom brzinom napred, i sami ne znamo gde je tome kraj“.

Takođe u sali Muzičke škole u Zaječaru organizovana je izložba starih gramofona, magnetofona, radio aparata, pojačala.

U sklopu smotre organizovan je i muzički program koji izvode Magdalena Matić Megi na klaviru (Grešvin), kantautor Stevan Jovanović sa gitarom, akustična postava rok grupe „Memento“ i izvođači iz zaječarske muzičke škole.

Program je zamišljen kao kombinacija izložbe, interaktivnih osvrta i iznošenja činjenica i hronoloških podataka od strane zaječarskih eksperata i znalaca prenosa i čuvanja zvuka. Ti osvrti se kombinuju sa različitom akustičnom muzikom (klavir, gitare) reprodukovanju rekordno prodatih muzičkih i poetskih numera. U programu su učestvovali zaječarski diskofili, poznavaoci diskografije, rok i druge vrste muzike, rok muzičari, novinari, muzički i kulturni hroničari, elektroničari i radio tehničari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>