Najnovije vesti
Home / Vesti / Prva cev gasovoda već krajem marta -Mreža od Zaječara do Horgoša trebalo bi da bude završena do sredine decembra
Prva cev gasovoda već krajem marta -Mreža od Zaječara do Horgoša trebalo bi da bude završena do sredine decembra

Prva cev gasovoda već krajem marta -Mreža od Zaječara do Horgoša trebalo bi da bude završena do sredine decembra

Prva cev za krak „Turskog toka“ u Srbiji biće postavljena krajem narednog meseca.  Do tada bi trebalo da bude poznat i odgovor Agencije za energetiku Srbije na uslove Energetske zajednice, koji ovog puta nisu ugrozili gradnju ovog gasovoda. Mreža od Zaječara do Horgoša trebalo bi da bude završena do sredine decembra, kako bi prvi kubici gasa potekli početkom naredne godine.

U detaljnom mišljenju Sekretarijata Energetske zajednice na 35 stranica, ističe se da projekat predstavlja veliku infrastrukturu u dužini od 403 kilometra i da će biti u stanju da transportuje 13,88 milijardi kubnih metara gasa prema Srbiji. Ovi transportni kapaciteti, kako se tvrdi u ovom dokumentu, kada budu izgrađeni, činiće oko 72 odsto ukupnog kapaciteta uvoza gasa u zemlji.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač nedavno je izjavio da su uslovi i primedbe ove organizacije uglavnom vezani za moguću konkurenciju.

- U obimnom mišljenju Energetske zajednice puno je predloga i uslova vezanih uglavnom za otvaranje kapaciteta za moguću konkurenciju – rekao je Kopač.

Upitan o izjavi direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića da će, kada se izgradi gasovod od Bugarske do mađarske granice, ostati slobodan za konkurenciju gasovod koji kod Horgoša ulazi u Srbiju iz Mađarske i da li bi to bilo dovoljno za tržišnu utakmicu, Kopač kaže da postojeća interkonekcija kod Horgoša ima dosta slobodnog mesta.

- Ako bi tamo bio omogućen pristup treće strane, već sada bi se mogao uvoziti gas iz Mađarske, gde dolazi ruski energent, ali i norveški i danski i iz drugih izvora, tako da bi se ta konkurencija mogla ostvariti već danas, ali to nije tako – naveo je Kopač. – Jedan od uslova u mišljenju Energetske zajednice je taj da se do kraja ove godine oslobodi pristup treće strane na Horgošu, te da je taj proces u toku.

Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča je u svom mišljenju zaključio da projekat izgradnje „Turskog toka“ kroz Srbiju može da se smatra interkonektorom u skladu s evropskom direktivom koja zahteva i da investicije povećaju konkurenciju u snabdevanju gasom, i da izuzeće nije štetno za konkurenciju.

- Iako ova dva uslova nisu identična, podrazumevaju da projekat mora da bude konkurentan i tako stvori korist za potrošače – navodi se u detaljnom mišljenju EZ.

Takođe se naglašava da, u isto vreme, tumačenje na koje se ovaj zaključak oslanja zahteva da se neizuzeti deo projekta u potpunosti podvrgne evropskim tekovinama, što je primenjivo tokom perioda izuzeća.

Sekretarijat Energetske zajednice se slaže sa Agencijom za energetiku Srbije da će projekat izgradnje dela „Turskog toka“ kroz našu zemlju povećati sigurnost snabdevanja prirodnim gasom u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope, uz napomenu da se to odnosi samo na otvaranje nove transportne rute, a ne i na pružanje pristupa novim izvorima gasa.

ROKOVI

Stručnjaci smatraju da je moguće izgraditi mrežu „Turskog toka“ kroz Srbiju za manje od godinu dana. Većina administrativnih poslova koji prethode izgradnji gasne mreže završena je još u vreme kada je planiran „Južni tok“, a tako su završeni i svi poslovi u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima nad zemljištem na trasi gasovoda.

Izvor: Večernje novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>