Najnovije vesti
Home / Kultura / PROMOVISANO IZDANJE STERIJINOG POZORJA
PROMOVISANO IZDANJE STERIJINOG POZORJA

PROMOVISANO IZDANJE STERIJINOG POZORJA

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, u foajeu zaječarskog teatra, održana je promocija izdanja Sterijinog pozorja u proteklih godinu dana, koju je vodio direktor Sterijinog pozorja, teatrolog dr Miroslav Miki Radonjić.

- Jedno od najvažnijih izdanja je “Antologija savremene slovačke drame”, koja je objavljena u saradnji sa Pozorišnim institutom iz Bratislave. U toj antologiji, koju je priredila Vladislava Feketa, rodom iz Bačkog Petrovca, a direktor pomenutog instituta u Bratislavi, objavili smo deset drama savremenih slovačkih autora, koje su nastale u prethodnih 10-ak godina. To je dobra prilika da se naša čitalačka publika, a i pozorišna javnost upoznaju sa temema, estetikom i poetikom savremenih slovačkih autora i možda će se naći zainteresovani u našim pozorištima da jedan od tih tekstova postave na našim scenama – rekao je doktor Miroslav Radonjić i dodao:

- Ono što je važno jeste to što časopis Sterijinog pozorja “Scena”, koji izlazi u kontinuitetu već 53 godine i jedan je od najznačajnijih pozorišnih časopisa u Evropi, ponovo izlazi četiri puta godišnje na srpskom jeziku i jedan broj na engleskom. Redakcija na čijem je čelu Miloš Latinović pobrinula se da teme u tim časopisima budu vrlo atraktivne, da se bave domaćom i evropskom teatrologijom, dramaturgijom i svim temama vezanim za razvoj pozorišne umetnosti. Naravno, fokus je na onome što se dešava u našoj savremenoj dramaturgiji i u našem pozorišnom životu.

Doktor Radonjić promovisao je još tri knjige u izdanju Sterijinog pozorja: ”Pozorišni Direr“ Aleksandra Milosavljevića, doktorski rad Gordane Todorić o Aleksandru Popoviću i doktorat Zorana Maksimovića “Hede Gabler na scenama srpskih pozorišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>