Najnovije vesti
Home / Bor / Promocija knjige „Zaječarska rapsodija“ u Boru
Promocija knjige „Zaječarska rapsodija“ u Boru

Promocija knjige „Zaječarska rapsodija“ u Boru

Promocija knjige „Zaječarska rapsodija“ autora Zorana Aleksića Alekse, biće priređena u utorak, 4. oktobra, u Narodnoj biblioteci u Boru.

Knjiga „Zaječarska rapsodija“ predstavlja istoriju Zaječara kroz urbanu muziku od 1940. do 2010. godine.  Napisana je u vidu kratkih priča, koje su, svaka za sebe, jedna „rapsodija“, a koje je Zoran Aleksić sastavio u celinu.

„To su istinite priče o ljudima i gradu nastale kroz živote generacija Zaječaraca. To je deo socijalne istorije Zaječara ispisane delovanjem više stotina muzičara tokom sedamdeset godina, u periodu koji sam proučio i opisao od 1940. do 2010. godine. Ovo je istorija mog voljenog grada viđena kroz prizmu urbane muzike. Ljudi su grad. I grad su ljudi.“, navodi autor u predgovoru.

Knjiga je urađena po sistemu hronološkog prikaza ljudi, mesta i događaja redom kojim su stupali na zaječarsku muzičku scenu.

„Ova knjiga predstavlja zavičajnu istoriju“, navodi Petar Janjatović, novinar i rok kritičar, i dodaje: “ Pažljivi čitalac će ovde nostalgično kročiti na predratne građanske zabave, zaludeti se prvim zvucima dzez trube i osetiti melodramsko uzbuđenje kada se kralj Aleksandar rols rojsom doveze u perspektivnu varošicu. Iako je zagrebačka grupa Vještice jednom otpevala „siromaštvo nije romantično“, i poratne, sive godine ovde opisane kroz muzičke događaje nude gotovo herojski sentiment. A podjednako je uzbudljivo i poglavlje o dočeku i muzičkom programu prilikom dolaska druga Tita u Zaječar. Koji se takođe dovezao u rols rojisu, što je još jedan dokaz da je drug u stvari bio kralj“.

Kako Janjatović primećuje, ne nedostaju ni lokalne anegdote, čaršijske priče i zadevice. Posebno je dragocen izbor fotografija koje su često rečitije od svega.

2014. godine “Zaječarska rapsodija“ proglašena je  za knjigu godine.

Čitalačkoj publici u Boru „Zaječarska rapsodija“ biće predstavljena u utorak od 19 sati. Govoriće, borski književnik, Radiša Dragićević i sam autor, a biće emitovan i kratak audio zapis sa zaječarske i video zapis sa beogradske promocije „Zaječarske rapsodije“.

 

Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>