Najnovije vesti
Home / Kultura / Promocija knjige „Šanko si Bonka zalibi“ u Zaječaru -Ne propustite priču o tragičnoj ljubavi Šanka i Bonke!
Promocija knjige „Šanko si Bonka zalibi“ u Zaječaru -Ne propustite priču o tragičnoj ljubavi Šanka i Bonke!
Foto Radio Magnum

Promocija knjige „Šanko si Bonka zalibi“ u Zaječaru -Ne propustite priču o tragičnoj ljubavi Šanka i Bonke!

Knjižara Kaligraf organizuje promociju knjige „Šanko si Bonka zalibi“, autora Irene Jović Stanojević.

Promocija knjige biće održana u četvrtak 30. marta u 18:30 sati u sali Muzičke škole u Zaječaru.

To je istinita priča s kraja 19. veka o tragičnoj ljubavi primaša Šanka iz Velikog Izvora kod Zaječara i bogate lepotice Bonke. Zabranjena strast skrivana krošnjom starinskog šam -duda trajala je “godina i polovina”, a onda je momku došla crna knjiga da ide u kneževu vojsku. Tri godine kneza da služi, s Turcima da vojuje, tri godine da zlato ne gleda. Kad se iz rata vratio, zateklo ga je razočaranje. Roditelji su devojku obećali bogatom trgovcu iz Negotina i zvali ga da svira na svadbi, da isprati Bonku u “toa pusti Negotin”.

Obnevideo od tuge i bola, Šanko će počiniti zločin i biti poslat na robiju u Požarevac. Uz apsandžiju kao jedinu publiku, primaš je spevao baladu Šanko si Bonka zalibi, zbog koje će dobiti kraljevo pomilovanje.

Uz tu pesmu će se po srpskim varošima lumperaši i bogatuni opijati i razbijati po kafanama sve do 70-tih godina 20. veka.
Pesma je obeležila čitav jedan vek u kome se prepliću ratovi, javne kuće, pesnici, bogataši, kralj… Jednom rečju život čaršije u „srpskom Sibiru“.

Irena Jović Stanojević objašnjava da je bilo potrebno mnogo vremena kako bi ova knjiga nastala.

„Mnogo sam tragala, čak i za pločom. Dok ona nije stigla u moje ruke prošlo je 20 godina. Ja sam svoje istraživanje započela 1995. godine. Ploča je do mene stigla prošle godine. Bilo mi je porebno puno vremena da saznam i da dođem do mnogih informacija“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>